Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.02.2011 13:42:18

UPDATE: Průlom v kauze Sazka: Miliardy na záchranu loterijní firmy dá Penta

Zadlužené loterijní firmě má z dluhů pomoci nejen Hušákův blízký přítel Martin Ulčák, ale také investiční společnost a dosavadní "nepřítel" Sazky Penta. Zástupci firem uzavřeli dohodu, která má loterijní firmu vyvést z insolvenčního řízení. Penta byla dosud v boji o Sazku outsiderem.

"Společnosti E-Invest a Penta uzavřely dohodu o strategickém partnerství s cílem odvrátit hrozbu úpadku společnosti a poskytnout krytí všech právoplatných závazků. Sazce budou poskytnuty takové finanční prostředky potřebné k jejímu vyvedení z insolvenčního řízení a na její rozvoj," řekl na tiskové konferenci šéf Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan. Svaz je největším akcionářem Sazky a na tom se nic nezmění.

Obě společnosti za svou pomoc Sazce dostanou od loterijní firmy podíl na jejím zisku, uvedl spolumajitel Penty Marek Dospiva.

Celou zprávu naleznete na serveru iDnes.cz, a to konkrétně ZDE

Tato zpráva by měla být pro akcionáře Fortuny negativní, protože už nemá smysl vytvářet silnou konkurenci Sazce a start loterijního projektu by neměl být tak agresivní, jak se původně očekávalo. Na druhou stranu Penta nezíská v Sazce žádný podíl a bude se podílet pouze jako finanční partner. Podle poslední informace Fortuna plánuje v květnu představit nové hry, zatímco start loterijního projektu je plánovaný na polovinu letošního roku. Nejvýnosnější hrou Sazky je bezesporu Sportka, zatímco ostatní hry jsou významně méně ziskové (sportovní sázení je údajně prodělečné). Je možné, že se Sazka bude orientovat především na Sportku, kdežto ostatní hry mohou být v budoucnosti převzaté Fortunou. Penta a E-invest převezmou asi 2-2,5 mld. dluhu Sazky, přitom podle našeho názoru nelze vyloučit kapitalizaci dluhu na akcie (nemusí se tak stát okamžitě). Podle nás jsou tyto zprávy v současnosti celkově víceméně neutrální. Záležitost budeme dále sledovat.

Václav Kmínek

V souvislosti s tímto krokem vydala Penta i prohlášení k situaci Fortuny, jejíž strategii nehodlá měnit. Fortuna se tak v polovině letošního roku stane konkurentem Sazky v oblasti loterijních her. Podle včerejšího vyjádření bude Fortuna provozovat loterii formou stíracích losů, což považujeme za překvapivé, neboť Fortuna již během loňského roku uzavřela dohodu o dodávkách sítě loterijních terminálů se společností Intralot. Z našeho pohledu tuto formu loterie považujeme za méně  atraktivní než formu sázkových terminálů, a hodnotíme ji tedy mírně negativně. Stejně jako očekáváme, že Penta nebude mít snahu paralelně podporovat dvě loterie, které by si navzájem konkurovaly (změna formy loterie Fortuny je toho podle našeho názoru dokladem). Podle vyjádření Penty bude tato skupina vyhledávat možné synergické efekty mezi oběma společnostmi, podle našeho názoru by se mohly nalézt např. ve sdílení technologií, nebo vhodné kombinaci portfolia obou společností (Sazka např. není činná v oblasti on-line hazardních her, atd.), dopady strategie skupiny Penta v sázkovém odvětví však můžeme očekávat až v horizontu měsíců, zcela vyloučena není ani možnost sloučení Sazky a Fortuny.

Ondřej Moravanský
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688