Josef Trnka (TPS)
Investice  |  06.02.2011 12:32:29

Ve zdravotnictví je provize úplně na všem, řekl Bárta


 

Málokdy by asi chtěl Vítu Bártovi přisuzovat nedostatek ambicí a sebevědomí. Mezi kolegy ve vládě vyniká mimořádnou činorodostí, je to štika v rybníku pohodlných kaprů, není téměř dne, aby nepřišel s novým nápadem nebo prohlášením. Pravda, ne všechno se povede a daří dotáhnout, ale i když se třeba něco ihned nepovede, tak image akčního krizového šéfa zůstává. Rozsah aktivit jde tak daleko, že neváhá činit dobrodiní i opoziční straně, pokoušeje se vtáhnout ji zpátky do politiky a poradit koho by měla mít v čele, aby získala ztracený kredit a více hlasů.
Před týdnem rozhovor s ním musel být odložen, přednost dostal chaos ve zdravotnictví, dramaturgie dnešní Partie na Primě již musela v anonci vypustit konflikt s premiérem, zůstal jen zájem o na tom, jak dopadne válka ministra dopravy s ústeckým ředitelstvím dálnic a zda se začnou majitelé pozemků bát nového zákona o vyvlastňování? Před týdnem byl rozhovor s ministrem dopravy odložen, dnes mu přibyl partner do besedy, bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Na něj sedí výše uvedená charakteristika pohodlného kapra v rybníce. V řadě současných politiků nijak zvlášť nevyčnívá a ani v domovské ČSSD se mediálně na čele pelotonu neprosazuje, přestože je jejím místopředsedou. Lže říci, že paradoxně se v tomto směru nejvíce " proslavil" spojováním jeho osoby s Toskánskou aférou.

Jak se dalo čekat, program nebyl až tak do detailů naplněn, na paškál si vzal moderátor nejdříve vládní přestřelky  o nichž se Bárta moc bavit nechtěl, řeč převedl na reformy důchodů a zdravotnictví. I přímou otázku na odpovědnost Alexandra Vondry převedl  na instalaci nového šéfa státních zástupců a jeho úlohu ve státní mašinerii.  Urban poznamenal, že místo interních caus by se vláda měla starat o největší problém od roku 1989, kterým je vzpoura lékařské obce a její hrozící důsledky. Bárta se jednoznačně postavil za ministra Hegera, nepřipustil ustupování nátlaku profesních skupin, ačkoli souběžně uznal, že ve zdravotnictví je provize úplně na všem, ovšem s výjimkou platu lékařů.

Příběh machinací na krajském ŘSD v Ústí nad Labem, korupci, evidentní předražování zakázek a zneužívání vysokých funkcí k vlastnímu prospěchu Bártovi u Urbana "prošlo," ten vzdal dokonce ministrovu počínání symbolický hold. Nevzpěčoval  se ani při zmínce o tamních "sociálnědemokratických kmotrech," nechtěl však do děje zasahovat s ohledem na existenci žaloby, kterou podal Oulický na Bártu.

Vytvoření dopravní superkoncepce v rekordně krátké době byla Janem Punčochářem oceněna, zde však předseda hospodářského výboru  odporoval výrazněji, tvrdil, že v parlamentních kruzích je pojmenována superantikoncepcí a vypočítal několik konkrétních návrhů, které jdou proti sobě, resp. dříve schváleným záměrů. Ministr dopravy se zaštítil obligátní nutností šetření a jednáním s kraji. Trval na jisté krajské podpoře, přestože se tomu Urban upřímně divil.  Nakonec místopředseda ČSSD ponechal ozřejmení jak to vlastně je na čtvrteční jednání hospodářského výboru. Stejně se posléze ukázalo, že zatím vlastně jde o zelenou koncepci, zatímco ta definitivní, bílá, měla spatřit světlo světa až v létě.

Průběh debaty odpovídal úvodním charakteristikám, Bárta si, za vydatného přispění moderátora, uřízl podstatnou část z krajíce času, který byl k dispozici, Urban proti tomu nic moc nenamítal, vystačil si z krátkými reakcemi, nutno ovšem uznat, že nebyly od věci, zněly srozumitelně a jasně.

Další informace a zajímavosti  zde,


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688