Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  31.01.2011 12:11:08

US futures dne 31.1.2011: na závěr měsíce egyptský korekční element


Dnešním obchodním dnem se na burzách uzavře úvodní měsíc t.r., když takřka celý měsíc vykazovaly indexy tendenci k určité rezistenci vůči např. negativním makrodatům (nebylo jich ovšem příliš). Bohužel investoři a trhy měli rovněž spíše náladu k „přehlížení“ hospodářských výsledků a zejména těch, které „pouze“ naplnily očekávání trhů a věnovali se jen skutečně HV oslnivým. Těch ovšem zase nebylo tolik, zejména finanční sektor nějak výrazně nevybočil z průměru a celkově se dá říci, že HV nebyly nijak výrazné a nezaujaly adekvátním způsobem.

I přesto tuto výtku se trhy v podobě indexů DJIA přiblížily na hranici 12 tis. bodů (bohužel jak technicky i psychologicky ji neudržely) a index SP 500 dopadl stejně u mety 1300 bodů. Stále ovšem nebyla na trhu patrná nějak výrazná nejistota.

Ta nakonec přišla na závěr ledna, když nejprve přišly nepokoje v dříve klidném Tunisku a politické násilnosti eskalovaly v Egyptě, který se na konci minulého týdne stal oním „spouštěčem“ výprodejních nálad a zvýšení obav z geopolitického vývoje v regionu horní části Afriky. Konsekvence s případnou uzavírkou Suezského průplavu jsou zatím vyslovovány velmi opatrně, neboť dopad by byl skutečně dramatický.

Vraťme se ovšem k dnešní poslední seanci na Wall Street, kde nás čekají podle ekonomického kalendáře tyto položky makrodat: Personal Income za prosinec s oček. 0,4%, Personal Spending s číslem 0,5%, PCE Core (výdaje na osobní spotřebu) mom se čeká 0,1% a meziročně 0,8%, Chicago PMI za leden s oček. 64,5 bodů a Dallas FED Manufacturing Activity Index za leden se čeká na úrovni 15,0 bodů.

V případě HV to budou např. tyto firmy: Anadarko Petroleum, Check Point Software, Conexant Systems, Duoyuan Global Water, Eastmen Chemical, Exxon Mobil, Gannett, Illinois Tool Works, Logic Devices, McKesson a další.

Tajwanská ekonomika rostla ve 4.Q. tempem 6,48%, což je rychleji než očekávání na úrovni 6%.

Podle dat Bank of International Settlements (BIS) se ukazuje, že mezinárodní banky půjčily egyptským subjektům 49,3 mld. USD, zejména největší expozici mají francouzské a britské banky, francouzské banky půjčily Egyptu 17,6 mld. USD (ke konci září 10), britské banky mají úvěry za 10,7 mld. USD a italské banky 6,3 mld. USD v egyptských pohledávkách, největší podíl má Societe Generale s 5,6 mld. USD v půjčkách a 6,2 mld. EUR v depozitech.

Ruská centrální banka ponechala hlavní refinanční sazbu beze změny na úrovni 7,75%, ovšem zvýšila povinné minimální rezervy bank.

Podle Credit Suisse je TOP 10 farmaceutických firem v Severní Americe a na Středním Východě následujicí: 1. Sanofi (9,9% tržní podíl), 2. GlaxoSmithKline (7,2%), 3. Pfizer (5,4%), 4. Novartis (7%), 5. Hikma (3,4%) 6. Merck (2,7%), 7. Roche (2,6%). 8. Spimaco (2,3%), 9. Astra Zeneca (2,2%), 10. Bayer (1,9%).

Na komoditních trzích se ropa NYMEX WTI obchoduje za kurs 89,51 USD za barel a zlato je na ceně 1329,57 USD za trojskou unci, na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3638.

Aktuální indikace futures vypadají následovně: DJIA +2 body, Nasdaq 100 +3,75 bodů a SP 500 +2,20 bodů.

                                                                                               

CAPITAL PARTNERS a.s.

J. Stoulil

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.01.2011US futures dne 28.1.2011: bude HDP kompatibilní s QE2? Josef Stoulil (Capital Partners)
27.01.2011US futures dne 27.1.2011: FOMC FED beze změny, opět makra a HV Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688