Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  07.01.2011 09:56:43

NWR a čerstvý vývoj v Austrálii - odhady cen pro 2Q11 - 270-300 USD/t

Začínají se objevovat odhady cen koksovatelného uhlí pro druhý kvartál 2011. Morgan Stanley vidí od dubna nárůst cen na 293 USD/t, Macquarie 270 USD/t a Daiwa 300 USD/t. Pro 1Q2011 si japonské ocelárny s australskými těžaři vyjednali v průměru cenu 225 USD/t. To by znamenalo, že cena na druhý kvartál by kvůli povodním mohla vzrůst až o třetinu. Ceny kolem 300 USD/t byly zároveň nejvyššími cenami v době komoditního boomu před začátkem finanční krize, tj. v polovině roku 2008.

Někteří analytici nicméně očekávají, že kvůli mimořádné situaci v Austrálii se budou ocelárny snažit s těžaři domluvit na měsíčních kontraktech místo aktuálních kvartálních. Jen připomínám, že v odvětví bylo až do minulého roku zvykem uzavírat roční kontrakty na tzv. japonský fiskální rok (začínající dubnem), kvůli vysoké volatilitě v roce 2010 většina velkých kontraktů přešla na kvartální systém, nyní je dost možné, že se přejde na měsíční kontrakty. To vidím jako výhodu spíše pro ocelárny než pro těžaře, kteří v minulosti ve větším procentu případů těžili z fixace cen na delší období.

Situace v australských dolech a v klíčovém přístavu Gladstone zůstává nepříznivá. již desítky lodí marně čekají na dodávky uhlí. Stále se předpokládá, že do normálu se situace může dostat nejdříve za 2 měsíce, ceny na trhu potom za 3-4 měsíce. I pro NWR tak bude dost klíčové to, zda se skutečně obě strany dohodnou na pouze měsíčním kontraktu na duben 2011, nebo na celý druhý kvartál. Druhý případ by byl pro vyjednávání NWR se svými odběrateli výhodnější, připomínám, že NWR je v ohledu konstrukce kontraktů "o krok pozadu", jinými slovy na japonský fiskální rok přešli teprve vloni. Nelze samozřejmě vyloučit, že na jaře udělají další změnu a přejdou, podobně jako u koksu, na kvartální kontrakty. V modelu zatím počítáme s tím, že NWR pro japonský fiskální rok 2011 vyjedná cenu na úrovni 170 EUR/t (220 USD/t).






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688