Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  21.12.2010 16:27:42

„Šokující předpovědi“ pro rok 2011

Dánská investiční banka Saxo Bank připravila „Šokující předpovědi“, které se v letošním roce zaměřují na měny, na potenciálně největší a nejkontroverznější akvizice, na možné zpochybnění autority Fedu ze strany politiků i expertů a dále také na ceny komodit a na investiční strategie, které by mohly v tomto ohledu vstoupit do hry.

 

Zmiňovaných deset předpovědí se inspiruje dílem libanonského autora filozofických esejí Nassima Nicholase Taleba.  Každoročně se snaží předpovědět zřídka se vyskytující události typu „černá labuť“, které se i přes svůj možný zásadní dopad na situaci na trzích nacházejí za horizontem běžných tržních očekávání. V letošním roce došlo k naplnění tří z těchto předpovědí. Letošní „analýza černých labutí“ je součástí Finančního výhledu pro rok 2011, který Saxo Bank zveřejní v lednu 2011.

 

1.      Americký kongres zablokuje Bernankeho třetí vlnu kvantitativního uvolňování

Ve druhé polovině roku 2011 se Fed ocitne na horké židli kvůli obviněním, že umožnil debakl amerického trhu s nemovitostmi a vyvolal nutnost přijít se záchranným balíčkem pro banky, který má katastrofální dopady na vývoj veřejného dluhu. Banky, které jsou příliš velké na to, aby je stát mohl nechat padnout, se mezitím znovu ocitnou ve vážných problémech. Kongres zablokuje pravomoc Fedu dále navyšovat jeho rozvahu a zpochybní také jeho dvojí mandát, kdy se Fed snaží hlídat zároveň vývoj nezaměstnanosti i inflace.

 

2.      Apple koupí Facebook

Šéf Applu Steve Jobs v rozhovorech uvedl, že Apple jednal s Facebookem o příležitostech k vytvoření partnerství.  Tyto rozhovory však nakonec nevedly k žádnému výsledku. „Facebook přišel s přemrštěnými požadavky, na které jsme nemohli přistoupit,“ uvedl Jobs. To by mohlo Jobse přimět k tomu, že se rozhodne Facebook rovnou skoupit celý.

 

3.      Americký dolarový index překročí hladinu 100

Ekonomický růst se bude ve většině oblastí světa zpočátku roku 2011 vyvíjet zdravě, ovšem potom se objeví problémy v Číně. Pomalý růst čínské průmyslové základny způsobí celosvětové ochladnutí chuti k riziku a vzhledem k těžkostem japonské ekonomiky a chaosu, kterému bude čelit eurozóna, se následně zvýší atraktivita USD. Přechod od jiných měn k dolaru posune ke konci třetího čtvrtletí roku 2011 dolarový index o 25 % výše nad úroveň 100.

 

4.      Výnosy amerických 30letých dluhopisů se propadnou na 3 %

Politika devalvace dolaru, jejíž kořeny lze vysledovat v „měnových válkách“ roku 2010, donutí rozvíjející se trhy použít více ze svých dolarových rezerv na nákup amerických dluhopisů. Kvantitativní uvolňování Fedu neuspěje, pouze se částečně vyřeší problémy amerických bank s rozvahami. ECB, EU a MMF neuspějí v léčbě problémů zemí na periferii eurozóny (PIIGS), a vyženou tak frustrované investory do bezpečné náruče strýčka Sama. Faktor dobré nálady v roce 2011 vyvane a výnosy 30letých dluhopisů se propadnou na 3 %.

 

 

5.      AUDGBP se propadne o 25 %

Velká Británie se vrací ke svým tradičním hodnotám – tvrdě pracuje, více šetří a tak poměrně brzy a překvapivě nastane v roce 2011 silná hospodářská expanze. Austrálie na druhou stranu bojuje s ochabující ekonomikou, jelikož Čína stále více šlape na brzdu, aby udržela pod kontrolou inflaci. Přidáme-li k tomu australský trh nemovitostí, máme tu bublinu k prasknutí, takže pokles kurzu AUDGBP o 25 % je nasnadě.

 

6.      Ceny ropy prudce rostou, ale pak dochází k jejich korekci o třetinu

Cena ropy se na počátku roku 2011 vyšvihne nad 100 USD za barel na vlně euforie plynoucí z toho, že se americká ekonomika zbavila okovů. V dalším průběhu roku však podlehne prudké korekci, která cenu srazí o třetinu dolů.

 

7.      Zemní plyn zdraží o 50 %

Zemní plyn vstupuje do roku 2011 s převisem nabídky. Globální pokles totiž způsobil, že nabídka je již dva roky vyšší než poptávka, což má za následek dva roky dvouciferných ztrát. Avšak pasivní investice do zemního plynu jsou ziskovější díky zvýšené poptávce průmyslových podniků, nižší ceně oproti ropě a uhlí, zploštění forwardové křivky a díky návrhům na export většího množství amerických zásob zemního plynu. Navíc chladné počasí vede k rychlému vyčerpání zásob, takže v roce 2011 zemní plyn zdraží o 50 %, k čemuž dochází jednou za 25 let.

 

8.      Zlato na pozadí měnových válek stoupne na 1800 USD

„Měnové války“ se v roce 2011 vrací na scénu s ještě větší razancí a jejich motorem je oživení americké ekonomiky. Obchodní deficit USA se zvětšuje, sílí tlak na Čínu. S tím, jak se investoři uchylují ke kovům, zlato stoupá k 1800 USD za unci.

 

9.      S&P500 dosáhne historických maxim

Fed ani v roce 2011 nepřestává pumpovat peníze do systému. Investoři si uvědomují, že jedinou strategií, které má cenu se držet, jsou nákupy při poklesech. Tato taktika však ve skutečnosti nahrává Fedu, i když je to domeček z karet. Američtí spotřebitelé začínají utrácet s tím, jak roste hodnota jejich akciových portfolií. Americké podniky se nenechávají zmást euforií a pokračují v procesu oddlužování, který vede ke skutečnému oživení. Americký referenční index na své cestě k 1600 bodům sleduje ve zpětném zrcátku maxima z roku 2007.

 

10.   Ruský index RTS dosáhne 2500 bodů

Na začátku roku se začíná nafukovat další ekonomická bublina, která vyšroubuje cenu ropy znovu nad 100 USD za barel. Průměrný americký investor na americkém akciovém trhu bude své peníze používat jen k nákupům při poklesech. Investoři na ruském akciovém trhu si uvědomí hodnotu svého indexu při poměru zisku na akcii 8,6 za rok k datu a poměru ceny k účetní hodnotě 1,26. RTS v roce 2011 téměř zdvojnásobí svou hodnotu na 2500 bodů.

 

Více informací o Saxo Bank:

 

Jana Koutná

Saxo Bank Central Eastern Europe Group

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688