TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.12.2010 08:00:56

Poslanci souhlasí se zmírněním bodového systému, zamítli však pokuty pro STK

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dolní komora v úterý dala zelenou senátnímu návrhu zákona o zmírnění bodového systému a poslala ho do třetího čtení. Negativní stanovisko pak vyslovila například k návrhu zastupitelstva Karlovarského kraje, který by umožnil ukládat stanici technické kontroly (STK) pokuty.

Poslanci na svém úterním zasedání odsouhlasili senátní návrh novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která zmírňuje některé dopady bodového systému a mění systém trestání za řízení s nízkým množstvím alkoholu v krvi. Návrh míří do třetího čtení ve zkráceném řízení 48 hodin. V závěrečném čtení o něm tak sněmovna bude moci rozhodnout již tento pátek.

Dolní komora pak zamítla návrh Karlovarského kraje, který měl umožnit ukládat stanici technické kontroly (STK) pokuty. Dosavadní legislativa totiž umožňuje STK trestat pouze odebráním licence. Poslanci vyslyšeli negativní stanovisko vlády.

Sněmovna v úterý zamítla i novelu zákona, podle níž by byl z části peněz, které pojišťovny vyberou na povinném ručení, financován Hasičský záchranný sbor. Podle poslance Radima Fialy (ODS) by novela vyvolala výdaje v souvislosti s přerozdělováním finančních prostředků.

"Já chápu myšlenku tohoto zákona, dokonce jsem se i snažil najít variantu, která by byla průchozí. Jednal jsem s pojišťovnami. Ale spravedlivější varianta by byla, aby pojišťovny platily za výjezd. To se nám zdá jako nejspravedlivější varianta, která by zabránila zvýšení pojistného," vysvětlil ministr vnitra Radek John (VV), proč zákon nepodpořil.

Úsilí vedení kraje Vysočina o změnu oficiálního názvu územního samosprávného celku na Kraj Vysočina poslanci naopak podpořili a novelu poslali do druhého čtení. Chybějící slůvko 'kraj' totiž prý komplikuje regionu uzavírání smluv.

Zákonodárci pak zamítli návrh na snížení příplatků funkcionářům parlamentu, který předložili poslanci KSČM. Komunističtí legislativci požadují, aby příplatky klesly o třetinu, podobný návrh však sněmovna schválila již minulý týden.

Zastupitelstvu Pardubického kraje pak poslanci vrátili návrh, který krátí časovou lhůtu na odvolání proti zásadám územního rozvoje. Nově mělo být možné podat žádost k přezkoumání plánu do šesti měsíců od jeho platnosti, s návrhem však nesouhlasila vláda.

Do třetího čtení poslali zákonodárci dluhopisový program v celkové výši 148,1 miliardy korun, který slouží na úhradu schodku loňského rozpočtu. Ten přesahuje 190 miliard korun, dluhopisy mají splatnost delší než jeden rok. Samotné dluhopisy v této hodnotě již fyzicky existují a materiál ministerstva financí de facto vytváří právní rámec pro tento proces.

Senátní novelu zákona o odpadech, která zmírňuje odpadové povinnosti výrobců automobilů, zákonodárci schválili. Novela například ruší povinnost zřídit sběrné místo pro vraky vozidel v každém obvodu obce s rozšířenou působností. Novela také zužuje okruh informací, které jsou výrobci a dovozci aut povinni poskytnout zpracovatelům vraků. Nově by z těchto povinně poskytovaných informací měly být vyňaty informace, které jsou předmětem obchodního tajemství.

Na své úterní schůzi zákonodárci neprojednali návrh z dílny sociální demokracie, který ruší dosavadní bezplatné používání prostředků veřejné hromadné dopravy pro poslance, senátory či soudce Ústavního soudu. Obdobný vládní návrh totiž schválili minulý týden a čeká ho projednání v Senátu.

Schůze skončila v úterý v sedm hodin večer. Pokračovat bude ve středu v devět hodin ráno projednáním státního rozpočtu na příští rok.

Karolina Brožová, Denisa Čermáková, Jiří Táborský, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688