TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  11.12.2010 15:13:47

České dráhy mění jízdní řád, cestujícím nabízejí nové slevy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nová varianta zákaznické slevy ve výši 50 procent, posílení víkendových spojů na trase Praha-Olomouc-Ostrava či zeštíhlení zahraničních spojů přináší nový jízdní řád Českých drah (ČD), který začíná platit od neděle 12. prosince. Jeho platnost skončí 10. prosince 2011.

Nově dráhy přicházejí se slevou IN 50, která garantuje 50procentní slevu z běžného jízdného. Tato sleva po vzoru německé Deutsche Bahn se váže na In-kartu ČD, na kterou si může zákazník koupit produkt, jenž se mu zdá nejvýhodnější. K dispozici je například IN senior, IN business a další. Dosud bylo možné získat díky In-kartě čtvrtinovou slevu ze základního jízdného nebo si koupit síťovou jízdenku tj. stoprocentní slevu.

In-karta se slevovým tarifem IN 50 vyjde na 2 990 korun na rok pro cestující starší 26 let. V rozmezí 15 až 26 let stojí 1 330 korun. Slevový tarif IN 25 se slevou 25 procent vyjde na 550 korun na jeden rok pro starší 26 let a 250 korun pro rozmezí 15 až 26 let.

Základní jednosměrné jízdné zůstane beze změny stejně jako zlevněné zákaznické jízdné, zvýší se ale cena zpátečních jízdenek.

Zdražení se dočká jízdenka SONE, na kterou může rodina nebo skupina cestovat celý víkend po České republice. Její cena se zvýší o 100 korun na celkových 550 korun. Toto zdražení však bude kompenzováno tím, že zákazníci budou moci použít všechny vlaky, nikoli jen osobní a spěšné, jako tomu bylo dosud.

Přibude také jízdenka SONE + REGION, na niž bude rodina nebo skupina jezdit v rámci regionu libovolným vlakem. Její cena se bude pohybovat od 200 do 275 korun v závislosti na regionu.

ČD doplní o sobotách a nedělích na trase Praha Olomouc Ostrava chybějící pár spojů SC Pendolino. Pojedou v 7.13 z Prahy Hlavního nádraží a v 11.37 z hlavního nádraží v Ostravě.
Spoje Landek a Leoš Janáček mezi Prahou a Bohumínem nově pojedou přes Český Těšín až do slovenské Žiliny.

"Celkový počet vlakových kilometrů jsme snížili asi o procento, přičemž se jednalo především o málo vytížené spoje. Je logické, že pokud vlak není využíván, je rozumné ho nasadit jinde, kde bude využit efektivněji," řekl Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

V mezinárodní dopravě se zruší přímý vlak Matthias Braun z Prahy do Salzburgu. "Důvodem je pokračující stavba čtvrtého koridoru s velkým množstvím výluk s náhradní autobusovou dopravou," řekl tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Větší změny postihnou noční spoje do Polska, Ruska, Běloruska a na Ukrajinu. Například rychlík Silesia mezi Prahou a Krakovem pojede jen v trase Bohumín Krakov. Rychlík Vltava bude zkrácen na trasu Bohumín Moskva.

Naopak rychlík Leoš Janáček pojede až do Zvolena.

Další tarify a slevy najdou lidé na webových stránkách ČD, k dispozici je zde i nový jízdní řád. Platit bude po celý příští rok až do prosince, kdy se v souladu s dalšími evropskými přepravci opět změní.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688