TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  10.12.2010 18:30:06

LN: ČEZ prohrál soud s Czech Coalem, podal žalobu ke špatnému soudu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti ČEZ na společnosti náležící do skupiny Czech Coal. Informoval o tom v pátek server Lidových novin (LN).

Soud v odůvodnění konstatoval, že není místně příslušný k projednání sporu. Příslušným soudem je totiž Krajský soud v Ústí nad Labem. "Proti tomuto rozhodnutí existuje opravný prostředek a ten využijeme. Podáme odvolání, protože jsme přesvědčeni o správnosti našeho postupu," uvedl v reakci na rozhodnutí Městského soudu tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Spor se týká dodávek hnědé uhlí, které v okolí Mostu těží společnosti Vršanská uhelná a Litvínovská uhelná, které obě náleží do skupiny Czech Coal. ČEZ od skupiny Czech Coal nakupuje ročně okolo 8,5 milionu tun uhlí, což představuje více než polovinu roční produkce dolů Czech Coalu a čtvrtinu objemu hnědého uhlí, které ČEZ nakupuje.

ČEZ podal první žalobu již v roce 2007. Czech Coal totiž neplnil dohodu o dlouhodobé spolupráci uzavřenou roce 2005. Nepodepsal smlouvu o dlouhodobých dodávkách hnědého uhlí a zmařil tím záměr skupiny ČEZ postavit novou tepelnou elektrárnu v severočeských Počeradech.

Původně ČEZ požadoval finanční odškodnění ve výši 21,3 miliardy korun. Jednalo se tak o jeden z největších sporů o peníze, který kdy čeští soudci řešili. V letošním říjnu se však ČEZ rozhodl žalobu stáhnout. Současně podal novou žalobu, v níž zohlednil skutečnost, že výstavba nových uhelných bloků elektrárny Počerady v původně předpokládaném termínu již není možná. Výše požadované částky klesla na více než deset miliard korun, přesnou výši ČEZ nezveřejnil.

Skupina Czech Coal nechce spor dál komentovat. Druhá strana deklaruje svůj zájem vyřešit spor "po dobrém", tedy dohodou. "ČEZ má nadále velmi vážný zájem na dosažení dohody s Czech Coal na zajištění dodávek uhlí do stávajících uhelných bloků v Počeradech a jejich modernizaci nebo náhradu novými jednotkami. Za tím účelem pokračujeme s Czech Coalem v jednání," uvedl ČEZ v říjnu při podání žaloby.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688