TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  09.12.2010 15:00:26

Řecký HDP klesl o revidovaných 1,3%, nezaměstnanost rekordních 12,6%

Mediafax

ATÉNY (MEDIAFAX) - Podle revidovaných údajů klesla řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí mezikvartálně o 1,3 procenta. Ve čtvrtek o tom informovaly agentury Reuters a Bloomberg.

Původní odhad počítal s poklesem na úrovni 1,1 procenta. V meziročním srovnání řecká ekonomika odepsala 4,6 procenta, zatímco dříve se udával propad pouze o 4,5 procenta.

Za poklesem řeckého hrubého domácího produktu (HDP) stojí především řada úsporných opatření a škrtů, které prohloubily hospodářskou recesi.

Evropská komise (EK) očekává, že řecká ekonomika v letošním roce odepíše 4,2 procenta, v příštím roce pak umaže tři procenta. Růst na úrovni 1,1 procenta by měla zaznamenat až v roce 2012. V tomto roce by ale měla míra nezaměstnanosti posílit až na 15,2 procenta.

Agentura Reuters dodala, že komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn na čtvrteční návštěvě Atén sdělil, že pokud Řecko bude plně uskutečňovat reformy, tak se mu v tomto desetiletí podaří zaznamenat tříprocentní ekonomický růst. "Pokud Řecko bude plně implementovat strukturální reformy, tak má růstový potenciál na úrovni nejméně tří procent," míní komisař. 


Nezaměstnanost v Řecku v září letošního roku stoupla na 12,6 procenta, což nejvyšší údaj od roku 2004, kdy řecký statistický úřad začal zpracovávat měsíční statistiku nezaměstnanosti. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Bloomberg.

Míra nezaměstnanosti posílila ze srpnových 12,2 procenta na zářijových 12,6 procenta. Meziročně tak počet Řeků bez práce stoupl o 170 912, meziměsíčně pak o 14 607. Hlavním důvodem je především ukončení sezonních pracovních kontraktů. To se týká zejména turistického průmyslu.

S potíží najít si práci nejvíce bojují mladí lidí ve věku od 15 do 24 let. V této věkové skupině zaměstnání hledá více než jedna třetina Řeků. Ve skupině od 25 do 34 let je bez práce 17,8 procenta lidí.

Na začátku května se Řecko dohodlo s EU a MMF na finanční pomoci, která měla přispět k vyřešení neutěšeného stavu řeckých veřejných financí. Atény v příštích třech letech dostanou finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu ). Výměnou za záchranný balíček, země přislíbila přijmout celou řadu úsporných opatření a škrtů, mezi která patří i snížení mezd státním zaměstnanců, snížení důchodů a zvýšení daní. S těmito kroky ale nesouhlasí odboráři, kteří svolali celou řadu protestů a stávek. Další generální stávka se bude konat již 15. prosince.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688