TNBiz (TN.cz)
Finance  |  08.12.2010 03:55:05

Rozpočet jde do druhého čtení, na řadě jsou poslanci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrh rozpočtu na příští rok již projednaly výbory a nyní tento klíčový dokument o hospodaření státu jde do druhého čtení v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci budou během středeční schůze dolní komory parlamentu předkládat své pozměňovací návrhy.

Druhé čtení se týká zejména předkládání pozměňovacích návrhů samotných poslanců, kteří mohou navrhnout i přesuny peněz mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. Návrhů má podle vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS) padnout více než 120, přičemž některé z nich budou vládní.

"Například v důsledku odpovědné rozpočtové politiky vlády se v příštím roce podaří snížit náklady na dluhovou službu o miliardu korun, přičemž tuto miliardu hodlám dát na podporu vysokého školství," řekl Nečas. Taková podpora je podle něj v zájmu dlouhodobého posilování konkurenceschopnosti České republiky.

Úřadující místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka sice již dříve naznačil, že jeho strana nebude předkládat pozměňovací návrhy, protože odmítá rozpočet jako celek, nevyloučil však, že jednotliví poslanci s nějakými návrhy přijdou. Přesná podoba však zatím není zřejmá.

Po skončení druhého čtení přijde na pořad třetí čtení, které se může konat nejdříve 48 hodin po čtení druhém. V rámci této procedury budou poslanci hlasovat o návrzích, které dodaly jednotlivé výbory, a také o návrzích poslanců.

Návrhy z výborů jsou pouze dva. První vzešel z jednání hospodářského výboru a navrhuje zvýšit položku drážní a kombinovaná doprava v rozpočtu ministerstva dopravy o jeden milion korun. O stejnou částku chce v rozpočtu téhož ministerstva snížit položku ostatní výdaje.

Druhý návrh vznesl zemědělský výbor a jedná se o zvýšení prostředků na podporu agropotravinářského komplexu o 150 milionů korun. O stejnou částku chce výbor snížit položku ostatní výdaje.

Návrhy výborů i poslanců mají společné to, že nesmějí měnit základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a deficit. Proto musí být každé navýšení kompenzováno krácením jiné položky. Základní výdaje jsou totiž ze zákona neměnné od chvíle, co rozpočet schválila sněmovna v prvním čtení.

Ministerstvo financí, které rozpočet sestavilo, počítá v příštím roce s příjmy ve výši 1,044 bilionu korun a výdaji 1,18 bilionu korun. Výsledný schodek je 135 miliard, což představuje schodek 4,6 procenta HDP.

Nejvyšší výdaje má tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí, které vyplácí důchody a sociální dávky. Toto ministerstvo má v příštím roce utratit 483,78 miliardy koruny, z čehož většinu tvoří výdaje na důchody. V příštím roce se má tato položka vyšplhat na 354,7 miliardy korun.

Druhá nejvyšší položka je všeobecná pokladní správa, která v příštím roce utratí 158,66 miliardy korun. V této rozpočtové kapitole se nacházejí například odvody do rozpočtu Evropské unie (35,25 miliardy), transfery veřejným rozpočtům (52,997 miliardy) či podpora exportu za 16,64 miliardy korun.

Pomyslný bronz získává ministerstvo školství, které v příštím roce utratí 126,086 miliardy. Většina této částky připadá na regionální školství (82,8 miliardy) a na vědu a vysoké školy (34,87 miliardy).

Čtvrtou nejvyšší výdajovou položkou je státní dluh, který nás v příštím roce vyjde na 79,59 miliardy korun. Převážnou většinu této částky představují splátky úroků.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

12.11.2020Rozpočet na rok 2021 míří do druhého čtení (12.11.2020) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
11.11.2020Rozpočet na rok 2021 míří do druhého čtení MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
11.11.2020Státní rozpočet na rok 2021 míří do druhého čtení MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688