Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  07.12.2010 16:03:35

Euroval a problémy evropských ekonomik

Odpovídá Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank ČR

 

Vysvětlete, prosím, co je euroval, k čemu slouží a o jakou sumu se jedná?

 

Euroval má sloužit jako tzv. finanční polštář pro země eurozóny, kterým se má garantovat finanční pomoc jednotlivým zemím EU, a to pomocí nákupů státních dluhopisů anebo přímou pomocí určitým sektorům hospodářství (např. bankám). Zatím se hovoří o celkové sumě zhruba 750 miliard EUR. V současné době se na skladbě eurovalu podílejí jednotlivé státy pomocí garance určitých příspěvkůrozpočtu, do budoucnosti se nevylučují ani ostatní, zejména soukromé, zdroje.

 

V poslední době se spekuluje o tom, zda je třeba euroval navýšit. Trhy si myslí, že ano; šéf eurovalu si myslí, že to potřeba není. Jak to vidíte Vy?

 

Z krátkodobého hlediska zvýšení celkové sumy pomocí eurovalu působí uspokojivě na finanční trhy a tak přispívá ke zvýšení důvěry vůči společné měně EUR, stejně jako vůči jednotlivým dluhopisům nebo akciím. Z dlouhodobého hlediska jde o přenášení rizika mezi jednotlivými státy EU a tedy otevření prostoru pro záchranu špatně hospodařících států. Je proto otázkou, zda by daňový poplatníci jednotlivých států měli platit za nezodpovědné chování určitých politiků EU. 

 

Jak je na tom momentálně Španělsko? Je jeho žádost o pomoc reálná?

 

Španělsko je jednou ze zemí PIIG a tedy zemí se zvýšeným rizikem neschopnosti státu splácet své dluhy. Když srovnáme jednotlivé země s ohledem na rozdíly v CDS, tedy pojištění navázaném na státní dluhopisy, tak Španělsko si za toto pojištění musí platit 3x víc než Slovensko a je velmi blízko k zemím jako je Maďarsko nebo Portugalsko. Je proto reálné, že pokud se světová ekonomika vrátí ke krizovým scénářům, bude Španělsko muset žádat o pomoc.

 

Podle některých ohlasů může žádost Španělska způsobit až pád eura. Je to pravděpodobné?

 

Otázka pádu eura je příliš předčasná. Samozřejmě takovou situaci úplně vyloučit nemůžeme, ale vezmeme-li v úvahu vynaložené prostředky, čas a snahu Evropanů spolu s historickým úspěchem, který momentálně EU slaví, tak o pádu eura zatím  nikdo neuvažuje. Šlo by totiž o finančně velmi náročnou operaci doprovázenou do velké míry zánikem EU jako takové. Vyloučení některého státueurozóny by představovalo určitě méně nákladné a méně destruktivní řešení.

 

Jaký vývoj předpokládáte v Irsku?

 

Irský parlament schvaluje svůj rozpočet na příští rok, který podle našich předpokladů sníží životní úroveň irských občanů, protože se budou muset skrze vyšší daně a nižší sociální podporu podílet na záchraně irské ekonomiky. Vláda totiž stojí za podporou záchrany irského finančního sektoru a tak se občané Irska do tohoto programu také budou muset zapojit a přispívat na záchranu splasknutí hypotéční bubliny a irských bank. V příštím roce však může dojít ke změně, protože v Irsku budou volby. Stanovisko Saxo Bank zůstává nezměněné – Irové mají stále šanci odmítnout záchranu EU a MFF a místo toho přenést riziko na finanční systém, který má hospodářské problémy. Jinými slovy by Irsko problémy bank mělo přenést ne na daňové poplatníky, ale na samotné banky a jejich investory a také na investory do irských dluhopisů. Tak by se zachovala rovnováha mezi investicemi a rizikem z nich plynoucím. 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

07.12. 16:50  Na bankéře (bolševník velkolepý)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688