TNBiz (TN.cz)
Finance  |  06.12.2010 00:20:05

E15: Konec solárního boomu zchladí ekonomiku

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Rychlý rozvoj fotovoltaických elektráren, který Česko zažilo v uplynulých dvou letech, sice přidělal starosti vládě, měl však paradoxně pozitivní vliv na ekonomiku, informuje pondělní vydání deníku E15.

Česká národní banka odhadla, že solární boom loni pozitivně ovlivnil HDP třemi desetinami procenta, letos odhaduje dopad v rozmezí 0,4 až 0,7 procenta. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík pro deník E15 uvedl, že konec solárního boomu v příštím roce bude jednou ze složek ochlazení růstu ekonomiky. „Významný vliv na snížení ekonomického růstu v České republice bude mít odeznění vlivu investic do fotovoltaických elektráren. Boom investic vidíme hlavně ve druhém pololetí letošního roku a je logické očekávat, že od příštího roku tam snížení bude,“ uvedl. Solární boom totiž výrazně ovlivnil jak zahraniční obchod (dovozy solárních panelů), tak objem investic.

Podle ČNB se loni do Česka dovezly fotovoltaické články za 14,8 miliardy korun, letos za osm měsíců za 13,7 miliardy korun. Protože ČNB odhaduje, že většina panelů se dovezla do Česka až ve druhé polovině letošního roku, celkový vliv dovozu solárních panelů na platební bilanci může být letos až šestatřicet miliard korun. Vliv na investice by měl být letos až šedesát miliard korun. Tento vliv se v příštím roce kvůli zredukování státních podpor fotovoltaiky výrazně sníží. Pro letošek centrální banka očekává růst HDP o 2,3 procenta.

„Česko zažilo pět mezikvartálních růstů HDP, což znamená, že se ekonomika odrazila ode dna,“ uvedl Tomšík. V listopadu centrální banka snížila odhad růstu pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 1,8 procenta. Kromě vlivu solárních elektráren se na snížení růstu projeví rozpočtové škrty v Česku a okolních zemích, slabší poptávka v průmyslu a také pokles tvorby zásob. Tomšík uvedl, že rozpočtové škrty se v růstu ekonomiky v příštím roce projeví záporně ve výši 0,8 procenta. „V příštím roce ale stále půjde o růst, což je slibné pro budoucí vývoj,“ poznamenal viceguvernér.

Česká národní banka má zatím nejméně optimistickou prognózu růstu hrubého domácího produktu pro příští rok. Ministerstvo financí počítá s růstem ekonomiky na úrovni dvou procent, Evropská komise odhaduje 2,3 procenta, OECD dokonce 2,8 procenta.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688