TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.11.2010 02:25:05

Tripartita probere situaci ve zdravotnictví

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zástupci zaměstnavatelů, vláda a odbory budou v pátek společně jednat o situaci ve zdravotnictví. To se nyní potýká kvůli hospodářské krizi s nedostatkem peněz a vláda Petra Nečase (ODS) proto počítá se škrty a úspornými opatřeními.

Podle ve čtvrtek představené úhradové vyhlášky ministerstvo plánuje, že zdravotní pojišťovny zaplatí nemocnicím a lékařům za péči o dvě miliardy korun méně. Tento krok má zaručit, že se zdravotnictví nebude dále zadlužovat. Jen pro letošní rok se počítá s deficitem okolo deseti miliard korun.

Dluhy jsou zapříčiněny zejména tím, že klesá výběr zdravotního pojistného od zaměstnanců. S krizí totiž roste nezaměstnanost a lidé, kteří nepracují, peníze do pojistného systému neodvádějí. Dělá to za ně stát, avšak částka odvodu je zhruba třikrát nižší.

Naplánované škrty se nelíbí zejména zástupcům nemocnic jako zaměstnavatelům. Tvrdí, že jakékoliv omezování úhrad může být pro malé nemocnice likvidační a také u velkých zařízení hrozí prodlužování čekacích lhůt na operace.

Onkologové navíc nedávno upozornili na to, že sice poskytují vysoce nákladnou biologickou léčbu péči všem potřebným, avšak netuší, za kolik pacientů dostanou reálně zaplaceno.

Proti škrtům jsou i ambulantní praktici a Česká lékařská komora ta tvrdí, že za šetřením stojí nikoliv špatná situace ve zdravotnictví, ale pouze politické rozhodnutí.

Odborové lékařské organizace se zase bouří zejména kvůli platové situaci ve zdravotnictví a příbuzných sociálních službách.

Lékařský odborový klub (LOK) spustil na jaře letošního roku akci s názvem 'Děkujeme, odcházíme!' Jejím prostřednictvím vyzval nemocniční lékaře, aby ke konci letošního roku podali v zaměstnání výpovědi.

Cílem akce je vymoci si platy na úrovni 1,5násobku průměrné mzdy pro začínající lékaře a trojnásobku průměrné mzdy u lékaře s praxí. Odchod nyní plánují podle LOK přes čtyři tisíce lékařů.

Akci podporuje i Česká lékařská komora (ČLK). Stávající mzda lékaře se pohybuje okolo 40 tisíc, avšak jedná se o plat včetně přesčasů.

Zdravotnické a sociální odbory pak nesouhlasí se změnami v odměňování dalšího zdravotnického personálu. Od prvního ledna začnou platit nové zákony, které znamenají výrazné škrty v platech a rozšíření odměňování podle tabulek do více odvětví.

I kvůli těmto krokům se odbory připojily ke stávce 8. prosince.

Kromě aktuální situace ve zdravotnictví leží odborům i lékařům v žaludku také plánovaná hloubková reforma českého zdravotnictví. Za její východisko lze považovat zákonné vymezení standardní státem hrazené péče a nadstandardu, který bude hradit občan.

Zatímco České lékařské komoře vadí spíše vágní vymezování terminologie a nedotaženost těchto kroků, odbory reformu odmítají. Tvrdí, že jejím jediným účelem je vytáhnout peníze z kapes lidí a zalepit tak díry v systému zdravotnictví.

Zuzana Fojčíková, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688