Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  23.11.2010 15:17:42

ČS - koment k žádosti Irska o finanční pomoc

 
  • Na  detailech pomoci začne pracovat EU a MMF dnes. Irsko by ve středu mělo oznámit čtyřletý úsporný plán, jehož přijetí je podmínkou poskytnutí pomoci. Součástí plánu bude restrukturalizace bankovního sektoru, který je příčinou současných irských potíží.
  • Celkový objem pomoci není ještě přesně znám, odhaduje se, že se bude pohybovat v okolí 90 mld EUR, tj. méně než 110 mld EUR pro Řecko (pomoc pro Irsko bude cca 60% jeho HDP, pro Řecko to je 47% HDP). Pomoc bude mít podobně jako u Řecka tříleté trvání. Navíc Velká Británie nabídne Irsku 7 mld liber.
  • Oznámení pomoci poněkud kontruje propukající vládní krize. Menšinový koaliční partner Zelení oznámil, že z koalice vystupuje a bude usilovat o uspořádání předčasných voleb. Zelení však alespoň slíbily, že z koalice vystoupí až po přijetí rozpočtu a ukončení jednání s EU o přijetí pomoci. V každém případě se však významně zvyšuje politická nejistota a otázkou je sociální a politická udržitelnost tvrdých úsporných opatření. Volby by se podle šéfa zelených mohli konat v druhé polovině ledna (což by mohlo vést k dalšímu kolu napětí na finančních trzích).
  • Trvají obavy z možného šíření nákazy do dalších států (přestože se je činitelé EU snaží všemožně bagatelizovat). Pro Portugalsko by podobný rozsah pomoci jako u Irska znamenal cca 100 mld EUR a pro Španělsko 632 mld EUR (Španělsko podobně jako Irové trpí důsledky prasklé nemovitostní bubliny, navíc mají chronicky vysokou nezaměstnanost). EFSF (evropský stabilizační fond) má mít k dispozici 750 mld EUR. Problémy navíc nelze vyloučit ani u Itálie, která je ekonomicky ještě větší než Španělsko.
  • Zároveň probíhá řešení irského bankovního problému. Držitelé 92% podřízeného dluhopisu Anglo Irish Bank corp. splatného v roce 2017 souhlasili s výměnou svých dluhopisů. Po výměně budou mít 20% hodnoty původních dluhopisů. Výměna je příkladem tvrdé snahy irské vlády řešit problémy bankovního sektoru se spoluúčastí investorů. Jmění Anglo Irish Bank corp bude navýšeno o 34 mld EUR, aby byly pokryty náklady na špatné úvěry. Celkové náklady na sanaci bankovního sektoru by měly dosáhnout zhruba 54 mld EUR. Ostatní bankovní dluhopisy reagovaly dalším poklesem ceny. Dohoda by mohla vést k uplatnění CDS (credit default swap) na dluh Anglo Irish Bank corp.
  • Irská žádost o pomoc by teoreticky měly pomoci euru, to ovšem momentálně oslabuje z 1,375 k 1,360. Německé výnosy se otočily k růstu ceny (poklesu výnosů). Irské bezprostředně reagovaly pozitivně. Krátký konec křivky (2 roky) zisky drží, dlouhý konec (10 let) momentálně částečně koriguje.
 
Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688