TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  18.11.2010 08:50:10

GM v největší IPO v US historii vydělala přes 20 miliard dolarů, cena stanovena na 33 USD

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Automobilka GM v největší primární emisi akcií (IPO) v americké historii vydělala 20,1 miliardy dolarů (zhruba 363,39 miliardy ). V noci na čtvrtek o tom informovaly agentury Reuters a Bloomberg.

GM prodala 478 milionů běžných akcií za 15,77 miliardy dolarů ( 285,1 miliardy ) a současně prodala preferované akcie v celkovém objemu 4,35 miliardy dolarů (zhruba 78,64 miliardy ). Původně se očekávalo, že právě prodej preferovaných akcií vynese pouze zhruba čtyři miliardy dolarů (72,32 miliardy ).

Jde tedy o vůbec největší IPO v americké historii, protože se GM podařilo překonat předchozí emisi akcií vydavatele kreditních karet Visa z března roku 2008, která dosáhla 19,7 miliardy dolarů (zhruba 356,15 miliardy korun).

Vládní podíl v automobilce díky IPO klesne z 66 procent na zhruba 33 procent. Agentura Reuters s odkazem na nejmenované zdroje uvedla, že velký zájem o akcie GM je dobrou zprávou pro administrativu prezidenta Baracka Obamy. Právě americký prezident čelil kritice kvůli svému rozhodnutí pomoci známé automobilce.

"Primární emise akcií GM představuje zásadní milník nejen pro tuto společnost, ale i pro celý americký automobilový průmysl," uvedl v prohlášení Obama.

Akcie automobilky se začnou prodávat právě ve čtvrtek na burze v New Yorku a v Torontu. Očekává se, že akcie v první den obchodování zaznamenají silný růst.

Automobilka již dříve ohlásila, že ve třetím čtvrtletí dosáhla čistého zisku 2,16 miliardy dolarů (33,83 miliardy korun), což znamená, že v tomto roce vydělala již 4,77 miliardy dolarů (85,76 miliardy korun). Společnost tak v letošním roce vykáže první celoroční zisk od roku 2004.

General Motors, která v letech 2005 až 2008 vykázala ztrátu 82 miliard dolarů (1,5 bilionu korun), měla v letech 2000 až 2004 tržní hodnotu na úrovni 10,3násobku svého ročního zisku, zatímco hodnota automobilky Ford byla na 13násobku zisku.

General Motors požádala o ochranu před věřiteli 1. června 2009 poté, co v září předchozího roku krachla banka Lehman Brothers, což zmrazilo úvěrové trhy a pomohlo vytvořit největší recesi od velké hospodářské krize ve třicátých letech minulého století.

Simone Radacicova, David Vandrovec, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688