TNBiz (TN.cz)
Reality  |  15.11.2010 13:35:05

Ekospol: Nejvíce nových bytů v Praze nabízejí městské obvody Praha 9, Praha 5 a Praha 4

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejvíce nových bytů v developerských projektech s 50 a více byty je v současné době k mání v městském obvodě Praha 9, následuje Praha 5 a Praha 4. Vyplývá to z analýzy pražského rezidenčního trhu za třetí čtvrtletí letošního roku, kterou v pondělí zveřejnila společnost Ekospol.

V Praze 9 nyní developeři nabízí celkem 1720 nových bytů, v Praze 5 je volných 1544 nových bytů a v Praze 4 je pak k mání 1103 bytů. Nabízené byty podle monitoringu společnosti Ekospol nezahrnují pouze dokončené byty, ale všechny nové byty, které pražští developeři nabízejí v cenících všech svých bytových projektů. Celková nabídka bytů v Praze tak včetně těch "na papíře" či v různých fázích výstavby dosahuje počtu 6824.

"Zejména městské obvody Praha 4, Praha 9 a Praha 10 disponují největší zásobou kvalitních pozemků, velmi dobrou občanskou vybaveností a dobrou dopravní dostupností do centra města. Proto jsou mezi developery tak žádané, protože nejlépe splňují nároky kladené na moderní a zároveň cenově dostupné bydlení," prohlásil generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Naopak na samém konci žebříčku se z hlediska nabízených bytů pohybuje centrum města městské obvody Praha 1 a 2, a lokality s minimem volných pozemků vhodných k zástavbě Praha 6 a 7.

Z hlediska prodejů koresponduje nabídka nových bytů překvapivě přesně s reálnou poptávkou. Od začátku letošního roku do konce třetího čtvrtletí prodali pražští developeři nejvíce bytů v Praze 9 (674 bytů), Praze 5 (422 bytů) a Praze 4 (318 bytů). Hranici dvou set prodaných bytů přesahuje ještě městský obvod Praha 10 (217 bytů), který má podle Ekospolu velký rozvojový potenciál teprve před sebou.

Není překvapením, že nejméně bytů se prodalo v centru metropole. "Byty v centru města jsou jednoduše příliš drahé. V dnešní době platí, že 50 tisíc korun za metr čtvereční včetně DPH je hraniční cena, kterou jsou kupující ochotni akceptovat. Za to požadují bydlení v klidné lokalitě s velmi dobrou dopravní dostupností centra města. Cokoli dražšího se jim zdá předražené," poznamenal Korec.

Jak vyplývá z počtu nabízených i prodávaných bytů v jednotlivých městských obvodech, je Praha rozdělena na čtyři hlavní rozvojové oblasti. Tomu také odpovídají počty bytů v plánovaných developerských projektech s 50 a více byty, které developeři podle databáze EIA hodlají v budoucnu vystavět. Aktuálně je v Praze ve fázi přípravy celkem 58 nových developerských projektů, které by měly nabídnout celkem 15905 nových bytů.

Nejvíce plánovaných bytů má vyrůst v městských obvodech Praha 9 a Praha 10 (3781, respektive 3656 nových bytů). Následuje městský obvod Praha 4 s 3249 byty a Praha 5 s budoucí nabídkou 2725 nových bytů. Naopak v centru města, tedy v prvním a druhém pražském obvodě, se aktuálně neplánuje žádný developerský projekt s 50 a více byty. Obdobně je tomu u Prahy 7, kde se připravuje pouze jediný. Podle Evžena Korce však dojde ke skutečné realizaci jen u necelé poloviny plánovaných projektů. "Vlivem ekonomické recese nedosáhne většina developerů, kteří nestavějí z vlastních finančních prostředků, na potřebný úvěr. Odhaduji, že více než polovina z připravovaných projektů se vůbec nedostane do stádia realizace," odhadl Korec.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688