TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.11.2010 02:45:10

Vládní úsporné zákony míří do Senátu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Senát bude v pátek projednávat vládní úsporné zákony, mezi které patří například snížení podpory stavebního spoření nebo zdanění poslaneckých náhrad. Rozhodovat bude i o postupném snižování státního příspěvku politickým stranám a úsporných opatřeních ministerstva práce a sociálních věcí.

Senát se bude zabývat celkem čtyřmi balíčky zákonů. Jako první se má na pořad jednání dostat balík úsporných opatření, která navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Jde například o zrušení sociálního příplatku či zachování nemocenské na úrovni 60 procent denního vyměřovacího základu. Ministerstvo také hodlá přidat zaměstnavatelům další týden nemocenské, který budou platit za své zaměstnance.

Druhým balíčkem zákonů je novela zákona o DPH, kterou vypracoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Novela zavádí zdanění poslaneckých náhrad či zdanění důchodů pracujících důchodců, jejichž příjem přesahuje trojnásobek průměrné mzdy. Součástí balíčku je i tzv. povodňová stokoruna, tedy snížení slevy na poplatníka o 100 korun. Takto získané prostředky chce vláda použít na protipovodňová opatření.

Senátory čeká i jednání o zavedení 50procentní srážkové daně ze státního příspěvku na stavební spoření. To se dotkne pouze těch, kterým nárok na podporu vznikl v letošním roce a jimž bude poskytnuta z rozpočtu na rok 2011. Na státní podporu, na niž účastnící spoření získají nárok v následujících letech, se již daň vztahovat nebude, protože bude vyplácena nižší podpora.

Čtvrtým bodem je vládní návrh zákona, který zavádí postupné snížení státního příspěvku politickým stranám a hnutím. Od příštího roku mají strany dostat o pět procent méně, od roku 2012 půjde již o deset procent.

Všechny zákony již schválila sněmovna ve stavu legislativní nouze, k němuž vládní koalice přistoupila po obstrukcích opozice. Ta hodlá tento postup napadnout u Ústavního soudu, protože tvrdí, že k vyhlášení stavu legislativní nouze nejsou zákonné podmínky. Vláda tvrdí, že schválení těchto zákonů je nezbytné, protože s nimi počítá rozpočet na příští rok. Ten již prošel prvním čtením ve sněmovně, a proto nelze měnit základní parametry, které by ovšem v případě neschválení zmíněných zákonů nevycházely z reálných výpočtů.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688