Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  11.11.2010 11:09:13

ČS - koment 11.11. - pozitivní makro z USA, Francie a Itálie

ČR + Region

 

·          HU(D-1) A pokračuje maďarská tragikomedie (a neobviňujte mě, že mám pifku, že jsem Slovák – na tady ty věci já nevěřím :) ). Posuďte sami -  Prosákly informace (server index.hu), že nová ústava, která by měla být schvalována příští rok, bude obsahovat i změnu toho, co má dělat polská CB – měla by po novém „měnovými nástroji podporovat vládní politiku.“ Ač zatím nevíme, co to znamená, dá se to interpretovat i zlověstně.  K tomu jsme se dále dozvěděli , že speciální daně, které na některé sektory uvalila vláda, budou – jako správné daně – žít i po roce 2012, kdy jejich platnost zatím měla končit. Co Vám budu říkat, maďarským bankám to na burze to moc nepomohlo...Poslední věc – Karvalits z maďarské centrbanky řekl, co jsme tady psali již delší dobu. A sice, že strukturální opatření se na výdejové straně zatím nestaly,  což je problém, a že předpoklad růstu v střednědobém horizontu je extra optimistický. Souhlas ve všech bodech. Až mě zaráží, že forint včera zůstal  nehybně kolem 273-4. Asi už jsou ti investoři zvyklí...:)

 

Svět

 

·          EMU(D-1) Francouzská i italská průmyslová produkce pod očekáváním analytiků (klasická otázka: chyba analytiků nebo skutečné zklamání). Společně s již dřívě zveřejněnými daty za Německo je to znak , že EMU ve 3Q/10 zpomalila a že 4Q/10 bude sice růstový, ale pomlaješím tempem (ve 3Q/10 vzrostl italský průmysl o 1,3%, ve Francii o 0,4%, kvartál zpátky to bylo 2,1 a 0,8%). Obojí tak zapadá do našeho scénáře zpomalující Evropy – zpomaluje Amerika, zpomaluje Asie, EUR je silnější...CO jiného čekat..I tak je to ale celkem jemné přistání a daleko od double-dipu, kterým tady pár lidí  vytrvale straší...

·          USA(D-1) USA další pozitivní zprávy, které dávají spíše za pravdu těm, co nechápali smysl QE od Fedu, a které mně osobně dávají šanci, že naše půlroční sázka tady s Lubošem  o 2 obědy a o kurz dolaru na konci listopadu není ještě úplně ztracena (potřebuji kolem 1.29).  Nic, data – žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly na 4 dno (435 tis. po SO), 4T průměr se dostal na nejnižší úroveň od pádu Lehman Bros. Separátně – obchodní bilance skončila v menším deficitu než se čekalo, vývozy vzrostly na nejvyšší úroveň od léta 2008 – a to i navzdory tomu, že dovozy z Číny byly skoro rekordní (domácnosti buď celkem jedou, nebo nejedou, protože kupují jenom levné věci právě z Ćíny..si vyberte)...Ten dolar  ale asi pomáhá. Včera posílil až pod 1,37 – podepisuje se jak dobrá dataUSA, tak špatná z EMU + Irsko.  Ty první dvě byly za mým tipem silnějšího dolaru...Do konce roku dle mého pod 1,30!

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

16.12.2010ČS - koment 16.12. - makro z USA, summit EU Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.04.2010ČS - koment 16.4. - ČNB, zklamání z makra Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688