TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.11.2010 01:25:05

E15: Půlmiliardová půjčka Lesů ČR skončila mimo J&T

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Státní podnik Lesy ČR investuje zvláštním způsobem své prostředky. Uvádí to čtvrteční vydání deníku E15.

Lesy ČR podle deníku koupily směnku v hodnotě přes půl miliardy korun od společnosti RMS Holding, která do loňska patřila skupině J&T. Ta ji ale prodala jinému vlastníkovi. Firma, která se zároveň přejmenovala na RMS Mezzanine, poskytuje nebankovní půjčky. Za letošní pololetí vydělala 17 milionů korun při tržbách 34 milionů korun. RMS Mezzanine v účetnictví za letošní první pololetí uvádí krátkodobou půjčku Lesů ČR ve formě takzvané směnky na řad ve výši 530 milionů korun.

„Lesy ČR evidujeme jako majitele námi emitovaného dlužného cenného papíru v nominální hodnotě 510 milionů korun,“ řekl deníku E15 šéf a současný majitel RMS Mezzanine Boris Procík. Směnka je podle něj splatná v příštím roce, nese kupon šest procent. Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík uvedl, že „Lesy ČR peníze nepůjčují.“ Podle něj má podnik s J&T Bankou uzavřenu smlouvu o obhospodařování portfolila z prosince roku 2008. „Na základě této smlouvy správce portfolia zhodnocuje do podniku vložené volné finanční prostředky, a to i jménem vkladatele. Dle uzavřené smlouvy rozhoduje správce portfolia o konkrétní alokaci zdrojů a v rámci investiční strategie může provádět obchody s investičními instrumenty, které jsou emitovány subjekty ekonomicky spjatými s J&T Bankou,“ uvedl Boublík. Dodal, že jde o obvyklý, transparentní a standardní způsob hospodaření s volnými finančními prostředky.

Mluvčí skupiny J&T Petr Málek ovšem uvedl, že RMS Mezzanine již není součástí J&T. V roce 2008 ještě RMS Holding, který je částečně zbytkovým podnikem po privatizovaném RM-Systému, do skupiny J&T patřil. Na konci roku 2008 už směnku pro Lesy ČR evidoval, a to ve výši 501 milionů korun. Ministrem zemědělství, který má v gesci Lesy ČR, byl tehdy Petr Gandalovič (ODS). Lesy ČR loni utržily 7,8 miliardy a vydělaly 583 milionů korun. V loňské výroční zprávě firma uvedla, že drží krátkodobé cenné papíry v celkovém objemu 3,1 miliardy korun.

RMS Mezzanine uvádí, že od loňska je jejím majoritním akcionářem právě Procík, který RMS ovládá přes kyperskou firmu Simfax Trading. Procík řadu let pracoval v J&T. RMS Mezzanine loni vydělala 24 milionů korun. Letošní pololetní zisk 17 milionů kladně ovlivnilo přecenění majetku ve výši 32 milionů korun.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

31.05. 09:35  VH 2021 (Ing.Aleš Martin)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688