Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.11.2010 15:48:15

E.ON zlevní silovou elektřinu pro firmy o 20%

Následuje tisková zpráva České fotovoltaické průmyslové asociace

Hrozba zdražení elektřiny je pouhá fikce. Společnost E.ON, jeden z největších tuzemských energetických distributorů, v dopisech informuje své firemní zákazníky, že příští rok sníží cenu silové elektřiny o pětinu: „Jsme rádi, že vlivem poklesu cen elektřiny na velkoobchodním trhu Vám můžeme snížit cenu za dodávku elektřiny pro rok 2011 v průměru o 20 % oproti roku 2010. Regulované ceny distribuce elektřiny a souvisejících služeb budou pro rok 2011 zveřejněny v novém Cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu,“ píše E.ON své svém dopise firemním zákazníkům (viz příloha).

 

Oznámení společnosti E.ON znamená, že skokové zdražování elektřiny se rozhodně konat nebude. „Konečně se v praxi ukázalo, že mluvíme pravdu. Cena energie výrazně klesá. Pokud regulovaná složka elektřiny zdraží z důvodu podpory obnovitelných zdrojů, ale naopak neregulovaná silová elektřina zlevní o 20 %, pak celková cena elektřiny stoupne pouze o 1,5 % pro domácnosti a 5 % pro firmy. A to vše bez brutální 26% srážkové daně pro solární elektrárny, využití emisních povolenek na pokrytí zdražení a jiných vládou navrhovaných opatření,“ vysvětluje František Smolka, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.

 

Výrazný pokles ceny elektřiny příští rok není pro Českou fotovoltaickou průmyslovou asociaci žádné překvapení: „Cena silové elektřiny klesla za poslední dva roky o více než 30 %  a to ze 70 EUR/MWh na 45 EUR. Avizované snížení cen pro firemní zákazníky společnosti E.ON jen potvrzuje, že síla trhu funguje a že E.ON přistupuje ke svým zákazníkům férově. Vyzýváme ČEZ, aby učinil podobné kroky. Není třeba držet ceny silové elektřiny uměle nahoře, říká František Smolka.

 

Srážkové zdanění solární energie je naprosto zbytečné

Pokud cena elektřiny výrazně klesá, je zbytečné, aby vláda uvalila na solární elektřinu brutální 26% daň. „Vláda veřejně prohlásila, že pokud zdražení energie v důsledku podpory obnovitelných zdrojů energie nepřekročí 10 %, žádná speciální opatření dělat nebude. Vyzýváme proto vládu, aby dodržela své slovo,“ říká František Smolka. Pokud poslanci zítra daň odsouhlasí, zbytečně tím přivedou ke krachu stovky firem a způsobí ztrátu až pěti tisíc pracovních místsolárním a přidružených odvětvích. Navíc by Česku hrozila vlna arbitráží, které by se mohly vyšplhat na více než 260 miliard korun.

 

Podle obchodníků s energií byla panika kvůli zdražování elektrické energie vyvolávána uměle dominantními distributory ve snaze přimět firemní zákazníky k uzavření nevýhodných smluv na příští roky. Firmy se snažily pod tlakem negativních zpráv zajistit levnější elektřinu a uzavřely s distributory dlouhodobé smlouvy.  Distributoři přitom již věděli, že cena energie na burzách rapidně klesá a dříve nebo později budou muset pokles promítnout i do koncových cen. „Původní panické odhady, že firmám stoupne cena energie o 27 procent, určitě přiměly řadu zákazníků uzavřít  pro ně nevýhodné kontrakty. Jde jen o taktiku jak vyždímat z firem co nejvíce peněz dokud to jde“ dodává Smolka.

 

Daň srazí hlavu zejména malým investorům

Pokud sněmovna zítra odsouhlasí 26procentní daň na solární elektřinu, přivede tím k bankrotu zejména malé investory. „Mnozí z nich brali vládní výzvu k budování solárních elektráren i jako formu spoření na důchod. Teď jim ale hrozí bankrot,“ varuje Smolka. Vláda před třemi lety cíleně lákala investory – malé i velké - na výhodné výkupní ceny solární elektřiny, aby Česká republika splnila svůj závazek vůči Evropské unii: do roku 2010 získávat 8 procent energie z obnovitelných zdrojů. Nyní je ale čekají existenční potíže.

 

Všechny projekty fotovoltaických elektráren totiž budou kvůli dani ekonomicky strádat a mnozí z investorů se dostanou do vážných finančních problémů. „Cashflow elektráren budou v prvních letech záporné a banky již dnes jasně avizují, že všechny stávající úvěry musí být přehodnoceny. Banky zároveň odmítají prodloužit termíny splatnosti úvěrů, dodává František Smolka. Banky totiž nechtějí, aby úvěry spadly do kategorie tzv. klasifikovaných, tedy potenciálně ohrožených úvěrů.

 

Finanční domy budou v důsledku vyžadovat zvýšení tzv. equity, což je částka, kterou investor vložil do projektu na jeho začátku z vlastních zdrojů. Výše této vstupní investice byla původně v hodnotě 20-25procentní hodnoty projektu. „Po uvalení brutální 26procentní daně se však bude muset tato částka zvýšit na 35-45 procent!,“ vysvětluje Smolka.

 

Tyto „extra částky“ nad rámec již uzavřených úvěrů ale řada investorů nemá k dispozici. „Do projektů mnohdy vložili své celoživotní úspory a dalším zejména hmotným majetkem ručí bankám za úvěry,“ dodává Smolka. Pokud touto částkou nebudou investoři disponovat, banka uplatní úvěrové sankce: zabavení elektrárny a dále uplatní své garance, což jsou většinou zástavy rodinných domů a jiných nemovitostí. Zbídačeným investorům poté nezbude nic jiného než se soudit se státem.

 

, že regulovaná složky zdraží o 23 % / 30 %. Vyhnul se ale komentáři druhé části elektřiny, kterou je cena silové elektřiny (tato cena je tvořena trhem, v případě ČR „ochotou“ distributorů promítnout  tržní snížení cen elektřiny). Na níže uvedeném grafu (zdroj energetická burza v Lipsku) je vidět, že silová cena elektřiny klesla za poslední dva roky o více jak 30% (70 EUR/MWh na 45 EUR).

Arbitráže a soudní spory se vyšplhají na 260 miliard korun

Vláda si od 26% daně slibuje vybrat během dvaceti let zhruba 92 miliard korun. Soudní spory a arbitráže české daňové poplatníky budou ale stát minimálně 260 miliard korun. Regulace fotovoltaiky tak pro daňové poplatníky skončí zápornou bilancí: „Stát v soudních sporech a arbitrážích zaplatí minimálně o 168 miliard více, než vybere na solární dani. Jde navíc o spíše skromný odhad. Investoři se totiž budou soudit nejen o zmařenou investici, ale i o očekávaný dvacetiletý výnos,“ varuje František Smolka vládu před neuváženými kroky.


Mezinárodní právní kanceláře zaměřující se na arbitráže mají velký zájem o zastupování poškozených tuzemských investorů. „Jsou totiž přesvědčeni, že budou v arbitrážích úspěšní. Zpětné zdanění je do očí bijící porušení původních pravidel hry, které se dá jen těžko odůvodnit,“ dodává Smolka. I podle dalších mezinárodních expertů má český stát v arbitrážích minimální šanci nárokům investorů čelit.  Svědčí o tom i relativně nízké odměny, které investorům nabízejí mezinárodní arbitrážní experti – jsou si totiž jisti úspěchem.

Vláda rozhoduje na základě pomýlených čísel

Vláda se rozhodla k brutální regulaci fotovoltaiky na základě nepravdivých číselných údajů o budoucím zdražení ceny elektrické energie v důsledky státní podpory obnovitelných zdrojů energie. Energetický regulační úřad (ERÚ) avizuje zdražení o 12,5 % pro domácnosti a 17,5 % pro firmy. „Pokud zohledníme pokles ceny elektřiny na burzách, tak zdražení elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů bude pouze 3,1% pro domácnosti a 5,2% pro firmy. Česká průmyslová fotovoltaická asociace proto připravuje proti kalkulacím ERÚ ústavní stížnost,“ říká prezident asociace František Smolka.


Příprava vládní novely regulující budoucí rozvoj fotovoltaiky je realizována ve značném spěchu a mimo běžná procedurální pravidla. „Z hlediska vážnosti dopadů na státní rozpočet navíc bez jakékoliv veřejné a odborné diskuze. Dokonce k této novele nedala své stanovisko ani Legislativní rada vlády, což je u tak závažné legislativní změny krajně neobvyklé,“ uzavírá František Smolka, prezident České průmyslové fotovoltaické asociace.

Jan Hlaváč
tiskový mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

13.07.2022E.ON od září zdraží elektřinu o cca 15% a plyn až o 50% Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688