TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.10.2010 11:35:05

Šéfka sněmovny Němcová vyhlásila stav legislativní nouze

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vyhlásila na období od 1. listopadu do 15. listopadu letošního roku stav legislativní nouze. V pátek o tom informoval tiskový odbor dolní parlamentní komory.

Ve zkráceném znění projedná sněmovna vládní novelu zákona o stavebním spoření, dále vládní návrh zákona, kterým se mění v souvislosti se škrty zákony v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí, a také vládní novela zákona o politických stranách.

O vyhlášení stavu legislativní nouze rozhodla vláda ve středu. "Stav legislativní nouze k projednání těchto zákonů byl vyhlášen s přihlédnutím k odůvodnění předsedy vlády, že odklad navrhovaných změn stávajících právních úprav by hrozil značnými hospodářskými škodami," vysvětlil šéf tiskového oddělení sněmovny Roman Žamboch.

Legislativní nouze je zvláštní způsob projednávání zákonů, který se využívá jen za mimořádných a zákonem vyjmenovaných okolností. Ve stavu legislativní nouze může Poslanecká sněmovna rozhodnout o upuštění od obecné rozpravy a omezení řečnické doby poslanců. Třetí čtení může následovat bezprostředně po čtení druhém.

Standardní legislativní proces tvoří tři čtení. Během prvního čtení je návrh zákona, který uvede sám navrhovatel, projednáván Poslaneckou sněmovnou. Po něm vystoupí zpravodaj, kterého určí organizační výbor nebo předseda Poslanecké sněmovny. Dále se koná o návrhu zákona obecná rozprava. Pokud není návrh zákona zamítnutý, přikáže se k projednávání do výboru či výborům. Tím se procesně dostane návrh do druhého čtení.

Druhé čtení se koná opět na plénu sněmovny. Uvede jej opět navrhovatel návrhu zákona, po něm vystoupí zpravodaj výboru, který návrh zákona projednal. Pak se o návrhu zákona koná obecná a posléze odborná rozprava, po kterých, není-li rozhodnuto o zamítnutí návrhu či jeho vrácení zpět výborům novému projednání, následuje třetí čtení návrhu. Může se zahájit nejdříve 24 hodit od doručení pozměňovacích, případně jiných návrhů všem poslancům. Na jeho závěr Poslanecká sněmovna nejprve hlasuje o pozměňovacích, případně jiných návrzích k návrhu zákona. Poté se Poslanecká sněmovna usnese, zda s návrhem zákona vyslovuje souhlas. Pokud je usnesení kladné, je zákon přijat.

Stavu legislativní nouze vymezuje § 99 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Vyhlásí se jen za mimořádných okolností, jsou-li zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo hrozí-li státu značné hospodářské škody. Stav legislativní nouze vyhlásí předseda Poslanecké sněmovny na návrh vlády na určitou dobu. Sněmovna jej může zrušit nebo omezit dobu, na níž byl vyhlášen.


Pavlína Heřmánková, Jitka Zadražilová, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688