TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  22.10.2010 11:00:11

PwC: Oporou globálního oživení budou rozvíjející se ekonomiky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na 3,5 procenta odhaduje letošní růst globální ekonomiky makroekonomický tým společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), tempo růstu českého hospodářství odhaduje firma letos na 1,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy společnosti PwC zveřejněné v pátek.

Studie ukazuje na mezeru výkonnosti mezi rozvíjejícím se a vyspělým světem. Rozvíjející se ekonomiky pokračující v silném růstu zůstávají oporou globální ekonomiky, zatímco většina vyspělého světa čelí vysoké nezaměstnanosti a propadu spotřebitelské poptávky.

Zatímco Čína a Indie by měly letos i příští rok pokračovat v impozantních růstech Čína letos podle odhadů PwC o 9,6 procenta a příští rok 9,3 procenta a Indie letos 8,6 procenta a v roce 2011 o 8,5 procenta - vyspělé ekonomiky přinesou zcela jiný obrázek. Americká ekonomika se pomalu vrací k růstu navzdory vysoké nezaměstnanosti a přetrvávajícím obavám z deflace.

Mnohé ekonomiky eurozóny se budou podle PwC dostávat z recese pomalu a bolestně. Vysoká míra nezaměstnanosti a úsporná opatření jim sráží růstové vyhlídky. Tomuto trendu výrazně vzdoruje německá ekonomika, kde pro letošní rok očekáváme růst hrubého domácího produktu (HDP) o 3,3 procenta - více než dvojnásobek oproti očekáváním pro celou eurozónu.

"Německo je největším obchodním partnerem České republiky a jeho vyhlídky pro letošní rok dávají tušit, že by se i naší ekonomice mohlo v letošním a příštím roce dařit lépe. Letos očekáváme, že by HDP České republiky mohlo vzrůst o 1,7 procenta, v příštím roce o 2,1 procenta a v roce 2012 by se tempo růstu naší ekonomiky mohlo přiblížit čtyřem procentům. Výkonnost našich odběratelů v zahraničí a reformní odhodlání české vlády v tom budou hrát klíčovou roli," řekl Jiří Moser, řídící partner, PwC Česká republika.

"Mezi podnikateli a manažery významných českých podniků pozorujeme opatrný optimismus. Naše průzkumy ukazují, že více než polovina tuzemských firem by měla mít letos vyšší tržby než před rokem. Pro následující roky jsou ještě optimističtější,“ dodal Moser.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688