TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2010 00:35:05

E15: Čechům se rýsují šance na práci v Německu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na trhu pracovních příležitostí se objevuje nový trend přeškolování českých nezaměstnaných tak, aby našli uplatnění v sousedním Německu, ale třeba i v Polsku nebo na Slovensku. Informoval o tom deník E15.

Jedna z největších firem v oboru vzdělávání a rekvalifikací Cofet chystá pilotní projekt, který by české zájemce školil pro uplatnění v zahraničí. „Jde o to, aby tito uchazeči měli základní jazykové znalosti, ale i základní poznatky o pracovněprávních a daňových předpisech v dané zemi. Měli by například vědět, jak v Německu funguje takzvaný kurzarbeit,“ řekl manažer projektu Tomáš Brichta.

Poradkyně náměstka ministra financí Marie Bílková, která je konzultantkou projektu, potvrzuje, že jedním z hlavních motivů je blížící se konec přechodného období, během něhož Německo omezovalo volný pohyb pracovníků z nových členských zemí Evropské unie. Jakékoliv limity definitivně padnou od začátku května příštího roku a Němci již dnes loví české zaměstnance na burzách práce v příhraničních oblastech.

O místa v zahraničí by mohli mít zájem i absolventi českých škol, kteří nenašli odpovídající uplatnění doma. „Oživení ekonomiky v Německu se projevuje nárůstem počtu pracovních míst,“ upozorňuje Bílková.

Zatímco o pracovních příležitostech v Německu Češi vědí již dlouho, Tomáš Brichta je přesvědčen, že nový prostor se otevírá v Polsku. „Polští dělníci jezdí za prací do Česka, ale silný očekávaný růst polské ekonomiky ukazuje, že Češi by se naopak mohli uplatnit v Polsku,“ uvedl. Polsko jako jediná evropská země vykázalo i v době krize hospodářský růst.

Kromě Německa a Polska přichází pro Čechy v úvahu také Slovensko a Rakousko. Například v Německu či Rakousku by mohl být podle dostupných zdrojů zájem o technické profese, řemeslníky či třeba zaměstnance v oblasti hotelnictví a gastronomie.

Ekonom Michal Mejstřík vidí největší slabinu v jazykové vybavenosti Čechů. Větší šanci vidí spíše na německém než na polském trhu. „Naši lidé jsou v Německu konkurenceschopní i vzhledem k tomu, jaká mají očekávání ohledně mzdy,“ uvedl Mejstřík. Ekonom vládní rady NERV ale upozorňuje, že příležitosti přinese ožívající česká ekonomika.

Pro úspěch projektu společnosti Cofet či případně dalších podobných programů bude klíčové, zda se za tímto účelem podaří získat finance z Evropského sociálního fondu (ESF). Pilotní projekt Cofetu „Další dost dobrá šance“ je postaven na tom, že jeho realizátoři pracují s klienty dlouhodobě a aktivně vyhledávají vhodné pracovní pozice či případně učňovská místa. Šéf Cofetu Ivan Noveský upozorňuje, že podpora zaměstnávání znamená úsporu mandatorních sociálních výdajů pro stát.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

22.10. 14:14  No ja teda nevim... (Sekáč z Kolbenky)
22.10. 14:00  Polsko nebo Nemecko (Mono)
22.10. 13:49  Polsko nebo Nemecko (Radim)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688