Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  20.10.2010 09:05:13

ČS - koment 20.10. - čínské sazby, Béžová kniha Fedu, záchranný fond

ČR + Region

·          PL(D) Polský průmysl v souladu s našim očekáváním, SO m/m +0,4% m/m, r/r +12%. Na zloťák to dopad nemělo a přímo to neovlivňuje ani měnovou politiku, spíše to zapadá do širšího obrázku solidně oživující ekonomiky. (stejně jako např. poslední data za HDP). Z hlediska MP tak podstatným zůstává minulotýdenní překvapení inflace (ač kvůli potravinám) a celkové zlepšování situace (silná poptávka domácností). Stále tak držíme hike na nejbližším zasedání– podobně bychom to měli i v ČR, zde je ale potíž s kačkou (ač M.Singer i K.Janáček míní jinak).

·          Guvernér ČNB M. Singer včera řekl, že mírné posilování koruny může být pozitivní a v současnosti nepoškozuje exportéry, což odvozuje z údajů o vývoji zahraničního obchodu. Dále řekl, že ČR momentálně neusiluje o vstup do eurozóny, protože ta má problémy a nyní by nebylo chytré usilovat o vstup.

Svět

·          EMU(D-1) Německá kancléřka Merkelová včera důrazně ujistila, že existence záchranného fondu 750 mld. Eur nebude prodloužena za hranici poloviny r. 2013. Euro se prý bude zachraňovat jinak – asi má na mysli nastavení trvalých a vynutitelných pravidel, které budou muset členové EMU dodržovat. čili jinými slovy – zatím se neví, jak to bude, ale Německo už takhle zadek za euro nastavovat nebude. Konec-konců, těžko se divit. Ono platit za Řeky není v Německu úplně populární...

·          EMU (D-1) Včera  index ZEW, a ač došlo k mírně lepšímu výsledku než co čekal trh (což se také dá interpretovat jako blbý odhad analytiků), stále zůstává vidět rozpor mezi situací v reálné ekonomice (kde zatím moc znaků výraznějšího zpomalování á la USA není vidět)   a tím, jak je situace vnímána lidmi na finančních trzích. Jo, není to poprvé..Těžkou hlavu si tak ze záporných hodnot neděláme. Důležitější budou indexy PMI tento čtvrtek – tam se ukáže, jak začíná 4. kvartál – ještě nedávno totiž většina lidi čekala pro 4Q/10 výrazné zpomalení.  Zatím to tak nevypadá.

·          CHN(D-1) Čína s platností ode dneška a poprvé od roku 2007 zvedá (o 25 b.b) roční depozitní a zápůjční úrokovou sazbu, zápůjční se tak dostává na 5,56% (finetuning  par excellence ;) ). Jednou z domněnek překvapivého rozhodnutí je to, že ve čtvrtek  budou zveřejněna data za HDP a inflaci, která můžou být silná.  Dolar po rozhodnutí sice posílil, ale logika nám uniká.

·          US(D) Dnes Béžová kniha, alternativní pohled na stav US ekonomiky. Žalostnější stav ekonomiky může dále umocnit očekávání na další kolo kvantitativního uvolnění. Mnohem větším překvapením by byl opačný vývoj – dolar totiž možnost QE2 celkem v sobě zahrnutou má, čili opačný vývoj by mohl znamenat rychlé posílení dolaru zpátky k 1,30 (málo pravděpodobné, ale za malou pozičku to stojí, huh?)  

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688