Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  17.10.2010 14:02:22

Sliby se slibují, blázni se radují


 Jak ten čas letí. Není to tak dávno, co poslanci Věcí Veřejných demonstrativně cestovali do Poslanecké sněmovny tramvají a na kameru ukazovali zakoupené jízdenky. Plnili tak (částečně) jeden z mnoha ofenzivních slibů, které jim přinesly úspěch ve volbách. Po pár měsících již žurnalisté neasistují u kolejí, zato Radek John musí hledat odůvodnění proč na cestu z Čech na Moravu použil policejní helikoptéru a už se ani moc nesnaží najít zdůvodnění proč většina slibů dvojvéček se najednou ocitla někde v nedohlednu. 
Stačila krátká doba a voliči prohlédli, Věci Veřejné ztratily kouzlo, Zeman se zdá být definitivně zasunut do historie. Samozřejmě prohlédli jen ti neukotvení, protože "pevná jádra" tak zvané pravice a tzv. levice se nemění, a to mnohdy kupodivu, přestože jejich osobní poměry a z nich vyplývající zájmy často s voleným subjektem nekorespondují, pravici totiž často volí lidé relativně chudí, ne-li nuzní, levici pak nejeden dobře situovaný intelektuál. Co se ovšem nezměnilo je odvaha fabulovat co všechno strana či stranička nezařídí, když se dostane tam kam se volí. Jak bylo patrné z volebních lístků, tak někteří kandidáti jsou takoví omnipotenti, že svoje sliby jsou ochotní plnit v Senátu, na magistrátu i radnici souběžně. Před takovou vitalitou nezbývá než smeknout.
Za potěšující úkaz v komunální politice lze označit úspěch nezávislých, což se ovšem na televizní obrazovky nijak nepromítlo. Studio Primy, resp. Partie, odráželo výsledky voleb v hlavním městě, kde po dlouhých letech na Magistrátě hlavního města Prahy nahradila ODS (reprezentovanou Bohuslavem Svobodou) strana TOP 09 se starosty, což zní poněkud bizarně, neboť metropoli takto vlastně mohou řídit představitelé menších obcí. S jejím pražským lídrem, Zdeňkem Tůmou by Svoboda "šel krást koně," čímž mu vyjádřil mimořádně vysokou důvěru. Pro vládu nad Prahou to ovšem neznamená, že je zcela odepsána třetí ČSSD, protože spolupráce socialistů s občanskými demokraty zde má nezanedbatelnou tradici. V každém případě ovšem nutno přiznat, že nástup TOPStar do klíčových zastupitelstev je impozantní, zbývá jenom Senát, co však není dnes může se začít měnit za dva roky. Zatím největší naděje mají socialisté, dlužno ovšem mít na paměti, že naděje do něj vkládané zdaleka nemají takovou relevanci, jak ČSSD deklaruje.
Zahájení Otázek Václava Moravce bylo ve znamení dinosaurů (Petr Nečas, Karel Schwarzenberg, Bohuslav Sobotka, Vojtěch Filip) podporovaných jejich "bijcem," Radkem Johnem. Pokračování besedy pak bylo logicky ve znamení starých známých grifů, takže v této rozkolísané době nemá význam, nejméně do skončení senátních voleb, cokoli glosovat. Sliby se slibují, blázni se radují.

Na závěr jen malá perlička. Tůma na Punčochářovu otázku proč nepřijel do studia MHD odpověděl, že potřebuje být v poledne v ČT a těžko by to stíhal. Tam řada na něj  i na Svobodu ovšem přišla až v zhruba v půl druhé, takže svoji politickou kariéru zahájil s otazníkem.

 

Další informace a zajímavosti  zde, třeba poznámka Ivana Hoffmana k příběhu uvězněných horníků v Chile

 


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688