Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  15.10.2010 16:52:08

Týdenní komentář 41. týden - začátek výsledkové sezóny, QE2 euforie

Začátek týdne se nesl v duchu optimismu a očekávání zápisu FED, který předznamenává možný průběh blížícího se zasedání této centrální banky. Zápis dal jasně najevo, že FED je skutečně připraven do americké ekonomiky pumpovat další peníze, pokud do zasedání 3. listopadu nepřijdou zázračně lepší makrodata, která by tento stimul učinila zbytečným. To dodalo kupcům akcií další odvahu a dolar naopak udrželo pod pokračujícím tlakem, díky kterému se dařilo komoditám a drahým kovům. Těm také pomáhala pokračující poptávka po průmyslových kovech a uhlíČíny. Dolar se k euru dostával i přes hranici 1,41.

Kupcům nahrávaly i dobré korporátní zprávy. S lepšími než očekávanými výsledky přišly firmy jako Intel či JP Morgan Chase. Apple se dostal přes hranici 300 dolarů po zvýšené cílové ceně od Barclays a oznámení řetězce Wal-Mart, který bude ve svých prodejnách nabízet nejnovější počin vývojářů Apple – iPad. Ze světa fúzí a akvizic přišlo potvrzení od farmaceutického giganta Pfizer o akvizici King Pharmaceuticals za 3,6 miliard dolarů.

Závěr týdne ale přinesl mírné vystřízlivění. Pravidelná data o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA přinesla zklamání a znovu tak připomněla, že další injekce FED do ekonomiky potvrzuje křehkost  ekonomického oživení. Výsledky Google a AMD se tyto obavy pokusily popřít, ale investoři měli po posledních dnech prostor k zavírání zisků a někteří toho očividně využívali.

Závěr týdne se nese v opatrné náladě očekávání projevu šéfa FED Ben Bernankeho, který by měl opět trochu více napovědět, nakolik jsou očekávání dalšího kola kvantitativního uvolňování reálná. Kromě toho byly zveřejněny údaje o lepší úrovni maloobchodních tržeb které pomáhají trhům výše a v USA k otevření v plusových hodnotách, které ale trochu koriguje horší

Celkově tak nelze upřít investorům nákupní apetit. Je otázkou zda vidina levného dolaru a blížícího se konce roku, který může některé institucionální investory hnát k vyšší aktivitě, nepodporuje nákupy více než důvěra v ekonomické oživení, ale faktem je, že dobrá čísla firem nahrávají do karet spíše optimistům. Příští týden nás čeká pokračování výsledkového maratonu, mimo jiné firmy jako CitiGroup, Ebay, Yahoo, Johnson&Johnson, Iberdrola, Coca-Cola aj.

Jan Michelfeit, analytik Commerzbank

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688