TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  12.10.2010 11:55:11

Studie: Globální automobilový průmysl roste neuvěřitelnou rychlostí, čeká jej ale náročné období

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Globální automobilový průmysl a jeho dodavatelé se dostávají z krize v minulých dvou letech neuvěřitelnou rychlostí, podle studie společnosti Roland Berger Strategy Consultants jej však čeká náročné období. Společnost o tom informovala v úterý.

„Během světové krize došlo ke ztrátě 200 miliard eur (4,9 bilionu korun) příjmů, 75 miliard eur (1,84 bilionu korun) hrubých zisků a 15 miliard eur (368 miliard korun) vlastního kapitálu, 350 dodavatelů globálního automobilového průmyslu muselo vyhlásit platební neschopnost, uvedl Roland Zsilinszky, odborník na automobilový sektor poradenské společnosti Roland Berger Strategy Consultants.

„Přesto se podařilo udržet v tomto sektoru pozitivní cash-flow v náročném roce 2009 díky přísným opatřením, jako bylo snížení investic, optimalizace pracovního kapitálu a snižování nákladů. Příjmy jsou téměř na úrovni předkrizového období, ziskovost zřejmě dosáhne v roce 2010 rekordní úrovně šesti procent,“ dodal Zsilinszky.

Podle studie společnosti Roland Berger ale střednědobý výhled nevypadá pro dodavatele automobilového průmyslu tak růžově. „Především další tlak výrobců automobilů na své dodavatele povede ke snižování marží,“ uvedl Zsilinszky.

Společný tlak na dodavatele vede k vytvoření velké skupiny strukturálně slabých dodavatelů s omezenou schopností inovovat a investovat. „Přibližně 20 procent světových dodavatelů dosahuje podprůměrné profitability a finanční stability. Tato skupina s horšími výsledky bude epicentrem následné krize,“ řekl Zsilinszky.

Studie došla k závěru, že dodavatelé musí zlepšovat svůj provozní výkon, zvýšit disciplínu v cenové politice, zaměřit se na profitabilní zakázky a soustavně hledat nové zdroje financování.

Dodavatelé v České republice a na Slovensku dosáhli podle studie nadprůměrných výsledku v porovnání s vývojem v Evropě a i během krize dosahovali ziskovosti. Hlavními důvody tohoto úspěchu byly nižší náklady a vyšší flexibilita, schopnost reagovat na změny na trhu. Na region střední a východní Evropy měla také pozitivní vliv snaha zahraničních společností optimalizovat výrobní kapacity, docházelo k přesunu poptávky do našeho regionu a omezování výrobních kapacit v západní Evropě.

„Dá se očekávat, že i v budoucnu se bude část evropské výroby přesouvat do zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), což se dotkne ale především západní Evropy, jelikož region střední a východní Evropy, včetně České republiky a Slovenska, bude atraktivnější z hlediska schopnosti vyrábět za nižší náklady při dodržení stejné úrovně kvality a modernizace,“ dodává Zsilinszky.

Z Evropy se podle studie stane jeden „megaregion“ s koncentrací výroby v oblasti s vyšší profitabilitou. Nositeli poptávky a tím i koncentrace výroby budou jednoznačně země BRIC, lze tedy očekávat celkový pokles exportu a importu v Evropě.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688