TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.10.2010 08:00:24

Vláda chce stanovit nové emisní stropy a zavést nízkoemisní zóny

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda se na svém středečním zasedání bude zabývat návrhem zákona na stanovení nových emisních limitů v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduším. Novela zároveň umožní obcím stanovovat nízkoemisní zóny, předkladatelem zákona jsou poslanci stran koalice, v čele s ministrem životního prostředí.

Opatření umožní stanovovat emisní stropy nejen pro jednotlivé typy zdrojů znečištění, ale také pro jednotlivé oblasti. Emisní stropy a území, na nichž by byly uplatněny, by stanovovala vláda svým nařízením. Za plnění nových emisních stropů by zodpovídaly krajské úřady.

"Stanovení emisního stropu pro území nadměrně zatížené znečištěným ovzduším a obecně definovanou skupinu stacionárních zdrojů umožňuje efektivnější výkon veřejné správy v oblasti regulace emisí z těchto zdrojů znečišťování ovzduší, které se v dané vymezené oblasti podílejí na překračování imisních limitů," konstatují předkladatelé.

Novela by zároveň umožnila obcím v případech překročení některého z imisních limitů stanovit si na svém území takzvané nízkoemisní zóny, a to formou nařízení. Nízkoemisní zónu budou moci obce vyhlásit pouze tam, kde jsou překračovány imisní limity. Současně existuje objízdná trasa bez omezení po pozemní komunikaci stejné nebo vyšší třídy, upřesňují poslanci.

Nízkoemisní zóna by byla vyznačena zvláštní dopravní značkou a porušení povinnosti by bylo dopravním přestupkem. Vozidla vjíždějící do zóny by měla emisní známku podle jejich emisních parametrů.

"Cílem je rovněž stimulovat majitele starších vozidel s častější zajížďkou do center měst k jejich obměně za modernější s lepší emisní kategorií," vysvětlili předkladatelé.

Předkladatelé se v tomto bodě inspirují opatřením, které zavedl Londýn, Stockholm a některá další západoevropská města.

Koaliční poslanci upozorňují, že právě neklesající emise znečišťujících látek v ovzduší, konkrétně jemných prachových částic (PM10, PM2,5) a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), jsou největším problém životního prostředí v ČR. Jejich hlavními původci jsou energetický průmysl, domácnosti při vytápění a doprava.

Tyto zplodiny znamenají celou řadu zdravotních rizik. "Částice zvyšují celkovou nemocnost i úmrtnost, zejména na onemocnění srdce a cév, snížení plicní funkce při spirometrickém vyšetření u dětí i dospělých, zvyšují spotřebu léků pro rozšíření průdušek při dýchacích obtížích u astmatiků a zkracují délku života," uvádí se v předkládací zprávě. "Znečištění ovzduší částicemi má velmi pravděpodobně vliv i na to, že zhruba 15 % českých dětí trpí respiračními alergiemi," dodávají předkladatelé.

Připomínají zároveň, že z důvodu překračování imisních limitů pro prachové částice zahájila Evropská komise s Českou republikou dokonce řízení pro porušení Smlouvy o fungování EU.

Problém podle poslanců spočívá v tom, že stávající právní úprava neumožňuje při povolování zdrojů emisí zohledňovat kvalitu ovzduší v jednotlivých regionech. Nově by se tak podle nich mělo povolení udělovat s ohledem na míru znečištění ovzduší v oblasti.

Předkladatelé přiznávají, že opatření bude znamenat podstatně zvýšenou administrativní zátěž pro krajské úřady. Zpřísnění emisních limitů dolehne finančně zvláště na provozovatele stacionárních zdrojů, které mají vliv na zhoršenou imisní situaci v dané oblasti. "Plnění zpřísněných podmínek provozu bude znamenat pro dotčené provozovatele zvýšení investičních nákladů v řádu milionů korun do zařízení na zamezení emisí a zvýšení provozních nákladů k zajištění požadovaného snížení emisí," uvedli zákonodárci. Dodali, že u zdrojů, kde již nelze regulovat, může dojít k omezení výroby a zisku. "Takto regulované zdroje budou také konkurenčně znevýhodněny proti zdrojům, které jsou v oblastech, kde nejsou překračovány imisní limity nebo kde není zavedená obdobná regulace," sdělili.

Předkladatelé poukazují především na kriticky nepříznivou situaci v zimních obdobích v Moravskoslezském kraji. Proto Poslanecké sněmovně doporučují vyslovit s návrhem souhlas již v prvním čtení.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688