TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.10.2010 03:05:12

Topolánkovi přibyl silný soupeř v boji o nový post

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bývalý český premiér Mirek Topolánek bude mít dalšího silného protikandidáta v souboji o post šéfa Mezinárodní energetické agentury (IEA) v Paříži. Jak uvádí páteční vydání deníku E15, svůj zájem pokračovat i v dalším období deníku potvrdil současný výkonný ředitel Nobuo Tanaka.

Tanaka má podporu své země Japonska. „Samozřejmě bych byl šťastný, kdybych mohl ve své práci pokračovat i ve druhém období, pokud si to členské státy budou přát. Japonsko chce, abych pokračoval. Vím, že řada zemí oceňuje mou činnost, takže uvidíme,“ řekl Tanaka. Agentuře, která hájí energetické zájmy vyspělých zemí, šéfuje tři roky, svůj post bude obhajovat v příštím roce.

Další známou kandidátkou je podle dřívějších zpráv nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová. Dobře informované zdroje uvádějí, že za své kandidáty už lobbují diplomaté všech tří zemí Japonska, Nizozemska i Česka. Tanaka, který v Praze představil audit české energetiky, má jako současný šéf IEA velké šance. Zastupuje druhou největší ekonomiku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), při níž energetická agentura působí. Vyhlídky evropského kandidáta by podle všeho stouply, kdyby se Evropská unie dohodla na jednotném postupu. Z tohoto pohledu by mohl být pokračující souboj mezi Topolánkem a van der Hoevenovou „bratrovražedný“.

Topolánkovu kandidaturu na post šéfa IEA už minulý měsíc v Bruselu potvrdil premiér Petr Nečas. Topolánek má výhodu v tom, že je bývalým premiérem, který navíc stál v čele Evropské rady. Na druhé straně jsou dobře známy třeba jeho někdejší napjaté vztahy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688