TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.10.2010 12:00:05

ODS slibuje podnikatelům méně byrokracie

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Omezení byrokracie, zavedení centrálního registru oznamovacích povinností a dnů právní účinnosti či zjednodušení konkrétních norem. To jsou kroky, kterými chtějí občanští demokraté zlepšit podmínky pro podnikání v České republice, ve čtvrtek o tom informoval premiér a šéf ODS Petr Nečas.

"Nové pracovní příležitosti nevytváří vláda ani stát, ale podnikatelský sektor. Stát může jen podpořit podnikatelské klima," uvedl Nečas.

Prohlásil, že návrhy ODS na snížení regulace podnikání vycházejí z analýzy více než 50 legislativních předpisů, které ztěžují vstup do podnikání a uvádění výrobků na trh.

"Omezíme byrokracii v podnikání a uvolníme ruce podnikatelům. Snížení regulace, které prosadila ODS, již do konce roku 2009 ušetřilo českým firmám administrativní náklady v hodnotě devíti miliard korun," přiblížil premiér a dodal: "Nyní máme připravený další balík návrhů, které administrativní zátěž firem srazí minimálně o dalších osm miliard."

ODS chce ve vládě prosadit zavedení testu hodnocení dopadů regulace na malé a střední podniky a plánuje i provedení analýzy mapující nejvíce zatěžující regulaci. Veřejné instituce navíc po podnikatelích přestanou požadovat údaje, které již mají v různých úředních registrech k dispozici. "Mezi úřady musí obíhat data, ne podnikatelé. Pokud již některá instituce státní správy údaje o podnikateli má, není důvod, aby je neposkytla dále," vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Podle něj je pro zjednodušení administrativy zásadní zřízení centrálního registru oznamovacích povinností. "V databázi si budou moci úřady zjistit, ve kterém veřejném registru naleznou potřebnou informaci o konkrétní firmě. Díky tomu nebudou muset podnikatelé poskytovat státu stejné informace o své firmě několikrát."

Šéf ODS Petr Nečas k tomu poznamenal, že občanští demokraté nechtějí znovu objevovat kolo, a proto se v této oblasti inspirovali chodem registru v Norsku.

Orientaci v legislativě mají malým a středním podnikům usnadnit takzvané "dny právní účinnosti". "Změny legislativy budou nově nabývat účinnosti jen k dopředu obecně známým termínům, například jednou za pololetí, řekl ministr.

ODS chce dále zrušit živnostníkům povinnost platit DPH za zboží a služby dodané firmám, které jim za ně nezaplatily, při ukončení živnosti navíc živnostníci nebudou platit daň z příjmu z faktur, které jsou více než čtyři roky po splatnosti.

"Stát bude striktně dodržovat platební morálku tím, že faktury splatí vždy ve 30 denní lhůtě," uzavřel Nečas.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688