TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  05.10.2010 16:45:05

NWR chce koupit polský důl Bogdanka za 21 mld.Kč

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nabízená cena v přepočtu na akcii činí 100,75 polského zlotého (zhruba 621,5 koruny), což je o 13 procent více, než činil závěrečný kurz akcií k 4. říjnu letošního roku. NWR je připravena peníze klientům vyplatit okamžitě. Potřebné finance získá z vlastních zdrojů (325 milionů eur, 7,96 miliardy korun) a z překlenovacího úvěru od spřízněné společnosti BXR Mining, která je většinovým vlastníkem NWR, a od společností JP Morgan Securities a Citibank Europe. Součástí potenciální budoucí nabídky je také možnost pro akcionáře Bogdanky reinvestovat jejich prostředky v rámci budoucí propojené skupiny.

Spojením NWR a polského dolu vznikne lídr středoevropského trhu se zásobami černého uhlí pohybujících se kolem 658 milionů tun a očekávanou dlouhodobou produkcí na úrovni zhruba 25 milionů tun černého uhlí ročně.

"Spojením NWR a Bogdanky vznikne středoevropský lídr v oblasti těžby uhlí, s Polskem jako nejdůležitější zemí svého budoucího rozvoje. Takto spojená skupina bude mít dostatečnou velikost a zdroje k tomu, aby se stala silnou platformou další regionální konsolidace, využívající silnou základnu rezerv, produktovou a geografickou diverzitu a komplementární zákaznickou základnu. Spojení rovněž přinese dva osvědčené týmy špičkových manažerů s důležitými rozvojovými projekty a sdílenými hodnotami v oblasti využívání podstatných příležitostí k růstu, generovaných rostoucí regionální výrobou automobilů a poptávkou po energii," komentoval nabídku předseda představenstva společnosti NWR Mike Salamon.

Nabídka se v souladu se strategií NWR udržet si vedoucí pozici v sektoru těžby a produkce černého uhlí a koksu ve střední Evropě. Společnost už dříve naznačila, že bude využívat příležitostí k růstu jak v Polsku, tak i ostatních zemích regionu.

V polském dole Bogdanka by NWR podle svého záměru chtěla zdvojnásobit produkci černého uhlí až na 11 milionů tun ročně

Společnost NWR je vedoucí producent černého uhlí a koksu ve střední Evropě. Prostřednictvím dceřiné společnosti OKD vyrábí koksovatelné a energetické uhlí pro ocelářský a energetický sektor ve střední Evropě. Další dceřiná společnost společnosti NWR OKK Koksovny je největším evropským producentem slévárenského koksu. Díky své strategické pozici ve střední Evropě je NWR dodavatelem významným zákazníkům ve středoevropském regionu, včetně společností Arcelor Mittal Steel, ČEZ, Dalkia, Moravia Steel, U.S. Steel, Verbund a Voestalpine.

Společnost registrovaná v Nizozemsku zaměstnává včetně dodavatelů přes 18 800 pracovníků. V současné době společnost NWR těží černé uhlí v České republice a realizuje další dva projekty v Polsku, Dębiensko a Morcinek, a to prostřednictvím své polské stoprocentní dceřiné společnosti Karbonia. Tržní kapitalizace NWR činila ke 4. říjnu 2010 zhruba 2,3 miliardy eur (56,34 miliardy korun), Společnost je kotována na burzách cenných papírů v Londýně, Praze a Varšavě.

Bogdanka, registrovaná v Polsku a kotovaná na Varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jednou z vedoucích společností na polském trhu energetickým uhlím. V roce 2009 společnost Bogdanka prodala 5,2 milionů tun uhlí, což představuje zhruba semd procent celkové produkce uhlí v Polsku a 11procentní podíl na trhu s dodávkami uhlí polským tepelným elektrárnám.

Těžební oblast společnosti Bogdanka je rozdělena do tří dobývacích prostorů: Bogdanka, Nadrybie a Stefanów. Podle aktuálního stavu rezerv se těžba odhaduje až do roku 2034. Společnost navíc zamýšlí další expanzi v prostorech, kde aktuálně těží, tak, aby se dostala k zásobám černého uhlí, které mohou podstatným způsobem prodloužit životnost těchto dobývacích prostorů. Nejdůležitějším tkaovým projektem je v současnosti rozvoj těžby ve Stefanowě, jehož výsledkem by mělo být zvýšení těžby do roku 2014 až na úroveň roční produkce zhruba 11 milionů tun oproti aktuální roční produkci 5,5 milionu tun.

V roce 2009 činily tržby Bogdanky celkem 1,118 miliardy polských zlotých (zhruba 280 milionů eur, 6,86 miliardy korun), EBITDA dosáhla 368 milionů polských zlotých (92 milionů eur, 2,25 miliardy korun) a čistý zisk 191 milionů zlotých (48 milionů eur, 1,176 miliardy korun). K 31. prosinci 2009 činila hodnota aktiv Bogdanky celkem 2,47 miliardy zlotých (618 milionů eur, 15,14 miliardy korun).

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

Související zprávy: Hodnocení záměru NWR koupit polskou Bogdanku 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688