TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  02.10.2010 15:53:47

Francouzi demonstrují proti vládní penzijní reformě, odbory očekávají účast tří milionů lidí

Mediafax

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Rodiny s dětmi, studenti a zaměstnanci soukromého sektoru se účastní sobotní masové demonstrace proti plánu francouzské vlády na reformu penzijního systému. Informovala o to agentura Reuters s tím, že odboráři očekávají, že v ulicích Paříže budou protestovat tři miliony lidí.

Sobotní protesty jsou již čtvrtou demonstrací proti zákonu, který má zvýšit hranici odchodu do důchodu. O návrhu zákona má jednat francouzský senát v úterý.

Po celé zemi se má uskutečnit na 230 demonstrací, které následují masovou demonstraci z konce září. Zatímco odboráři považují důchodovou reformu za nespravedlivou, podle prezidenta Nicolase Sarkozyho je nezbytná.

"Je nás tu dnes víc, než před tím," řekl agentuře Reuters Xavier Petrachi, delegát odborové centrály CGT v Toulouse. "Dostalo to skutečný rodinný nádech, lidé jsou tu i s kočárky. Protestuje celá Francie," dodal.

Odborové centrály naplánovaly další demonstraci na 12. října a doufají, že sobotní protesty podpoří dva až tři miliony lidí.

Podle průzkumu, který zveřejnil francouzský list L'Humanité, podporuje protesty na 70 procent obyvatel země.

Proti vládním reformám ovšem protestují odboráři po celé Evropě. Jednotlivé evropské země se přitom snaží vyřešit vážné problémy spojené se státním dluhem, které se naplno projevily během nejhorší ekonomické recese od druhé světové války.

"Musíme ukázat svou sílu," řekl šéf radikálnějších odborů Force Ouvriere Jean-Claude Mailly. "Vláda jen přihlíží, snaží se splnit bruselský tříprocentní cíl a finanční trhy ji mají pod palcem," dodal.

Podle vlády jsou ale změny nezbytné a mají zabránit rostoucímu deficitu průběžného financování důchodového systému, snížit rostoucí veřejný dluh a zachovat úvěrové hodnocení Francie na úrovni AAA, která ji umožňuje, aby si na finančních trzích půjčovala za nízké úrokové sazby.

Vlna demonstrací a stávek z 23. září tohoto roku významně narušila leteckou a veřejnou dopravu v zemi.

Podle vládního plánu by se minimální hranice pro odchod do důchodu měla posunout ze současných 60 na 62 let. Hranice pro odchod do plného důchodu by se měla zvýšit z 65 na 67 let. Důchodová reforma je hlavní součástí plánu francouzské vlády vyrovnat financování systému do roku 2018.

"Protestujícím naslouchám, chápu jejich hněv, ale role hlavy státu je splnit její povinnosti," řekl Sarkozy v pátek. "Důchodová reforma a rozpočtové škrty jsou nezbytné pro naši vlastní konkurenceschopnost," dodal francouzský prezident.

Stávkující přístavní dělníci již paralyzují největší francouzský přístav v Marseille a ve větších městech na Korsice přestaly čerpací stanice kvůli nízkým zásobám prodávat naftu.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688