Akcie v ČR  |  07.06.2001 11:21:50

Bude dnes Intel také varovat ?

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 7. června 2001

Spojené státy



Další dvě společnosti znejistěly investory, Intel se dnes bude vyjadřovat k vývoji hospodaření v běžném čtvrtletí.

Spojené státy

Po čtyřech dnech růstu dolehla na akciový trh nová varování, tentokráte od společností Hewlett-Packard a J.P.Morgan Chase & Co. Ta vnesla na již tak nervózní trh další důvod k pesimismu, zvláště před obdobím, kdy firmy zpravidla oznamují svá zisková varování.

Hewlett-Packard, přední výrobce osobních počítačů, považuje pokles investičních výdajů na informační technologie za problém globálního rozsahu, neboť během května realizoval nižší než očekávané tržby ve všech cílových oblastech. Hewlett-Packard je podle svých slov více opatrný a obezřetný ohledně splnění cíle výše zisku a tržeb za 3Q01 (končící k červenci). Konkrétně tržby by měly být podle posledních vodítek meziročně nižší o 0-5 %. Hewlett-Packard se tak připojil ke společnostem Compaq Computer a Sun Microsystems, které již varovaly před slabými prodeji na mezinárodních trzích. Přestože většina výrobců z odvětví včera oslabila, posledně jmenovaný titul díky pozitivnímu komentáři od Goldman Sachs zpevnil.

J.P.Morgan, druhá největší americká bankovní holdingová společnost, očekává oproti 1Q01 nižší příjmy z investičních a obchodních aktivit po zbylá čtvrtletí letošního roku. O tom, že po zbytek roku nemusí ekonomika a s ní svázané aktivity projít výrazným růstem, je přesvědčen i guvernér Fed Laurence Meyer, jenž očekává, že růst ekonomiky zůstane i ve třetím letošním čtvrtletí slabý.

Podle Thomson Financial/First Call analytici nyní očekávají u společností indexu S&P 500 až 13,9% meziroční pokles zisku v 2Q01, přičemž před měsícem tempo poklesu odhadovali zhruba na poloviční - 6,3 %. Za celý letošní rok by zisky podle současných predikcí měly poklesnout o 3,9 % v porovnání s růstem 17,4 % v loňském roce.

Mezi slabé tituly včerejší obchodní seance patřily těžařské firmy či další odvětvové firmy. Důvodem byl jednak pokles cen ropy, jednak zveřejněná týdenní zpráva Amerického ropného institutu, že americké zásoby ropy a benzínu jsou oproti očekávání na relativně vysoké úrovni. Z dlouhodobého pohledu jsou však tyto tituly zajímavou investiční příležitostí, neboť ceny ropy nebudou mít podle našeho názoru tendenci výrazně klesat z důvodu globálního ekonomického růstu, jenž bude zvyšovat poptávku po ropě, neměnnosti produkčních kvót OPEC a nevýrazného zvyšování produkčních kapacit, tedy relativní stability nabídky. Pravděpodobnost splnění letošních očekávaných zisků těchto firem je velmi vysoká.

Investoři dnes budou vyčkávat na předběžný komentář společnosti Intel k nadcházejícím čtvrtletním výsledkům. Konkrétní informace, které by měly být k dispozici po ukončení obchodního dne, zřejmě ovlivní dění na akciovém trhu po zbytek tohoto týdne. Podle Thomson Financial/First Call je konsensuální odhad EPS Intelu za 2Q 11 centů a tržeb ve výši 6,29 mld. USD.

Česká republika

Privatizace Českého Telecomu se odsouvá z června na říjen. Koncem října by měl být uzavřen tendr na prodej části státního podílu v ČT. Vláda včera rovněž schválila smlouvu o koordinaci prodeje části akcií v držení TelSource s prodejem státního podílu. O tom, jak budou prodány zbývající podíly, není dosud rozhodnuto. O výplatě dividendy rozhodnutí dosud nepadlo, ovšem KPN (člen konsorcia TelSource) je v těžké finanční situaci a stát s rostoucím zadlužením se výplatě dividendy také jistě bránit nebude. O výplatě by měla rozhodovat valná hromada příští pátek. Posunutí termínu privatizace nechápeme jako negativní signál, neboť termín konec června byl jasně nerealistický.

Vláda na svém včerejším zasedání nerozhodla o jmenování HSBC Bank na post privatizačního poradce při prodeji Unipetrolu. Pakliže tak nebude učiněno v nejbližší době, je uvažovaný termín prodeje do konce letošního roku ještě méně reálný. Unipetrol by dnes měl oznámit výsledky hospodaření dle mezinárodních účetních standardů (IAS).

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688