Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  17.09.2010 13:39:07

FedEx je ve svém výhledu opatrný, ale akcie rostou

  • U indexu S&P500 sledujme cenovou akci kolem úrovně 1130. Ta nám totiž ukáže, jak velký (pokud vůbec nějaký) vzestup můžeme u akcií ještě očekávat.

Co se děje?
Na pozadí lepších než očekávaných výsledků společnosti Oracle a revize výsledků společnosti FedEx směrem nahoru otevřou evropské trhy dnes ráno s největší pravděpodobností přibližně o 0,8 % výše. Býčí sentiment je zpátky, i když se v současné době pohybujeme na tenkém ledě, jelikož u indexu S&P500 se blížíme úrovni 1130. Sledujme cenovou akci kolem této úrovně. Ta nám totiž ukáže, zda bude mít trh dost síly na její prolomení. Dalším krokem vzhůru by byla hladina 1150, ale tyto úrovně ocenění upřímně řečeno chápeme jen stěží. Nejsou podloženy fundamentálními faktory, ale trh může hnát výše samozřejmě pouhý sentiment.

Situace na trhu
Potenciál zahýbat trhem mají dnes pouze dva ekonomické údaje: index spotřebitelských cen a index spotřebitelské důvěry University of Michigan v USA. Ve srovnání s předchozími šesti měsíci roku, kdy byl růst cen plochý (ve skutečnosti o 0,1 % nižší), stouply spotřebitelské ceny v červenci překvapivě prudce (meziměsíčně o 0,3 %). Kromě toho se očekává, že index spotřebitelské důvěry University of Michigan díky zlepšení makroekonomických ukazatelů za poslední tři týdny (od zveřejnění závěrečné srpnové zprávy) mírně vzroste.
Maloobchodní tržby ve Velké Británii byly pro trh zklamáním, protože namísto očekávaného nárůstu o 0,2 % poklesly o 0,4 %. Revize zprávy z minulého měsíce byla také negativní a tržby na maloobchodní úrovni ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stouply o pouhých 1,9 %. Malooobchodní tržby jdou ruku v ruce s ostatními čísly, která potvrzují, že britská ekonomika zpomaluje ještě před zavedením úsporných opatření.

Ceny amerických výrobců se zvýšily o další 0,4 %, i když největší podíl na tom mají energie a potraviny. Ceny výrobců rostou meziročně více než spotřebitelské ceny, což naznačuje, že maloobchodní marže se v důsledku nízkých cen a rabatů zapříčiněných střídmostí ze strany spotřebitelů snižují.
Nové údaje týkající se počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti zůstaly na úrovni 450 tis., a potvrdily tedy současnou sestupnou tendenci. Tuto skutečnost brzy zastínila další zpráva filadelfského Fedu. Index výrobní aktivity oblasti Filadelfie již podruhé za sebou zaznamenal pokles. I přesto, že pokles o 0,7 vypadá celkem nevinně, byly interní ukazatele mnohem slabší. Nové průmyslové objednávky zaznamenaly opětovný pokles (-8,1), poklesly také zásoby a průměrný pracovní týden. Co se týče ekonomiky, regionální a národní indexy PMI (indexy nákupních manažerů) nadále vydávají protichůdné signály, z nichž jeden to bude muset nakonec vzdát.

Akcie: Pohled zblízka
Nadále se domníváme, že růst indexu S&P500 kolem hodnoty 1130 pomalu ustane. Nejsou k dispozici žádné fundamentální ukazatele, které by měly tento pohyb vzhůru ospravedlnit, spíše se obáváme, že po odmítnutí těchto úrovní by mohlo dojít k poměrně prudkému propadu. Z krátkodobého intradenního hlediska máme za to, že akcie půjdou nahoru, zejména v důsledku včerejší velmi silné intradenní seance v USA. Hlavní hnací silou byly lepší než očekávané výsledky společnosti Oracle, ovšem revize výsledků za druhé čtvrtletí znamenala jen mírné zvýšení, a to ze 45 c na 45 c - 47 c. Je to v souladu s prohlášením, že Oracle je na tom o něco lépe obchodně, i když ne o mnoho. FedEx mírně zklamal, neboť oproti očekávaným 1,21 USD ohlásil EPS na úrovni 1,20 USD. Hlavním ponaučením z FedExu, které motivovalo určité krátkodobé vzestupy, byla skutečnost, že tato společnost zaznamenává oživení mezinárodní poptávky, ovšem v USA kvůli oslabení poptávky uzavírá své provozovny. Takže se bez dalšího vracíme k tvrzení, které zde v poslední době již zaznělo: Chabé tržby jsou maskovány nízkým využitím kapacit a dalším snižováním nákladů a právě to drží očekávání ohledně EPS při životě na stávajících úrovních.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688