TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.09.2010 10:41:07

Arcellor Mittal a ČEZ podle ekologů vydělávají na emisních povolenkách miliardy korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnosti Arcellor Mittal a ČEZ vydělávají miliardy korun na přebytečných emisních povolenkách, které získávají zdarma a pokud je nepotřebují, tak je mohou prodat. V pátek na to s odvoláním na britskou organizace Sandbag upozornil Ekologický právní servis (EPS).

Podle žebříčku "Tlusté uhlíkové kočky" britské organizace Sandbag dostal koncert Arcellor Mittal na roky 2008 a 2009 pro svá zařízení na území Evropské unie navíc 50 milionů povolenek v hodnotě 17,5 miliardy korun a je tak v čele žebříčku. Jen pro svá zařízení na Ostravsku získaly ocelárny navíc 2,9 milionu povolenek za zhruba jednu miliardu korun.

Povolenky, které Mittalu přebývají kvůli štědrému přídělu a dopadům ekonomické krize, si může nechat a emise tak podle ekologů může paradoxně ještě zvyšovat. Ekologové tvrdí, že díky zmíněné rezervě povolenek mohou být emise Arcelor Mittal v Evropě v roce 2020 až o 72 procent vyšší než loni a firma ani nebude muset dokupovat povolenky.

"ArcelorMittal zjevně ví, jak z každé situace vytěžit maximum. Hovořit by o tom mohli například obyvatelé Radvanic a Bartovic na Ostravsku, jejichž zdraví je díky ArcelorMittal dlouhodobě ohroženo extrémním znečištěním ovzduší. Přestože ArcelorMittal, zjevně disponuje kapitálem, který by mohl jejich problém odstranit, situace lidí za poslední roky se příliš nezlepšuje. To rozhodně nepovažujeme za odpovědné chování," prohlašuje právník EPS Jan Šrytr.

Na polostátní ČEZ zbyly povolenky na sedm milionů tun CO2 v hodnotě 2,5 miliardy korun, v žebříčku tak skončil sedmý. Podle analýzy Centra pro dopravu a energetiku (CDE) nejsou velké přebytky povolenek v případě ČEZu způsobené ekologizací jeho výroby. "Skupina ČEZ vyrábí více elektřiny v zastaralých uhelných elektrárnách a vypouští tak více CO2 na jednu vyrobenou kilowatthodinu. Od roku 2005 se tento uhlíkový emisní faktor elektráren skupiny ČEZ zvýšil o pět procent. To je v rozporu s veřejným závazkem společnosti ČEZ, která usiluje o snížení emisního faktoru o 40 procent," tvrdí analýza.

Ekologové proto politiku rozdávání emisních povolenek zdarma kritizují. "Štědrá politika států v rozdávání povolenek zdarma způsobuje, že podniky získávají miliardy neoprávněných zisků a zároveň nebudou v příštích letech motivovány snižovat emise," myslí si Jiří Jeřábek z CDE.

Studie organizace Sandbag navrhuje několik možností, jak zabránit zhroucení celého systému obchodování s emisními povolenkami, které kvůli masivním přebytkům povolenek hrozí. Jednou z nich je zvýšit evropský cíl ve snižování emisí skleníkových plynů z 20 na 30 procent do roku 2020, další možností je prý omezení možnosti využívat takzvaných externích povolenek, které vznikly podporou projektů v zemích mimo Evropskou unii.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688