TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  15.09.2010 12:56:07

EK přijala návrh na posílení regulace uzavírání krátkých pozic

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská komise (EK) ve středu přijala návrh nařízení, které se zabývá otázkou uzavírání krátkých pozic a swapů úvěrového selhání. Cílem návrhu je zejména vytvořit rámec pro koordinovanou činnost v rámci EU, zvýšení transparentnosti a omezení rizik, informovala EK ve svém tiskovém prohlášení.

"Za normálních okolností napomáhá krátký prodej likviditě trhu a přispívá k účinnému stanovování cen," vysvětlil komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. "Ale v případě obtíží na trhu může krátký prodej prohloubit propad cen, což může vést k chaotickým trhům a systémovým rizikům," sdělil.

Podle Barniera návrh přispěje k prohloubení finanční stability na evropské úrovni. "Návrh z dnešního dne zvýší transparentnost pro regulační orgány a trhy a regulační orgány budou rovněž moci snadněji odhalit rizika na trzích se státními dluhopisy," uvedl Barnier. "Regulační orgány získají jasné pravomoci ve výjimečných situacích omezit či zakázat krátký prodej ve spolupráci s novým Evropským orgánem pro cenné papíry a trhy (ESMA)," dodal.

"Tento nový rámec znamená, že vnitrostátní i evropské regulační orgány budou mít jasnou pravomoc jednat v případě nutnosti, a zabránit tak roztříštění trhu a zajistit hladké fungování vnitřního trhu," napsala EK ve svém prohlášení.

EK dále míní, že velká část členských států EU přijala v nedávné době opatření, která určitým způsobem pozastavují či zakazují uzavírání krátkých pozic. Podle EK ale akce, která nejsou koordinované vně EU, jsou "méně účinné mohou vyvolat obtíže na trhu a mít také dopad na důvěru investorů".

Podle návrhu by regulační orgány měly získat jasné pravomoci v určitých situacích dočasně omezit nebo zakázat uzavření krátkých pozic jakéhokoli finančního nástroje, pokud tak učiní ve spolupráci s ESMA. Tato instituce by přitom měla fungovat od ledna příštího roku, v současné době ještě čeká na souhlas ze strany Evropského parlamentu (EP). ESMA za určitých podmínek bude moci přijmout dočasná opatření s přímým účinkem, který zakáže či omezí krátký prodej.

Dále pak pokud výrazně klesne cena jistého finančního nástroje během jednoho dne, vnitrostátní regulační orgány budou mít možnost omezit uzavírání krátkých pozic daného nástroje až do konce následujícího dne obchodování. EK se domnívá, že díky těmto opatřením budou regulační orgány schopny jednat koordinovaně.

Návrh nyní musí posoudit Evropský parlament (EP) a Rada EU. Po projednání a schválení v těchto institucích by nařízení mělo vstoupit v platnost již 1. července roku 2012.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688