TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  09.09.2010 01:00:07

Bohemia Energy chce vlastní elektrárnu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejpozději do tří let chce vlastní zdroj elektrické energie získat alternativní dodavatel energií, společnost Bohemia Energy. Informuje o tom ve čtvrtečním vydání deník E15.

Alternativní dodavatel energií společnost Bohemia Energy chce získat do tří let vlastní zdroj výroby elektrické energie. „Buď postavíme vlastní elektrárnu, nebo vstoupíme do projektu, který by nám velikostně odpovídal,“ řekl deníku E15 jednatel společnosti Jiří Písařík.

„Protože nejsme zastánci solárních zdrojů, přikláníme se k paroplynovému cyklu. Předně se jednodušeji provozuje, nezatěžuje životní prostředí jako uhelné elektrárny a výroba z kombinace páry a plynu je efektivní,“ dodal. Instalovaný výkon se bude pohybovat mezi 80 až 100 megawatty a Bohemia Energy je do něj připravena investovat 1,7 až 1,8 miliardy korun.

„Do projektu nechceme jít s nikým ze známých investičních skupin či energetických společností, které působí na českém trhu,“ zdůraznil Písařík. Nevyloučil však společnou investici s některou ze zahraničních firem, jež se chce etablovat na českém energetickém trhu. „Atraktivní spoluinvestor pro nás může být někdo, kdo se vyzná v řízení a provozování takového zdroje energie,“ dodal.

Výhodou paroplynových elektráren je flexibilita při pokrývání odběrových špiček, nízké produkované emise a téměř dvojnásobná účinnost oproti uhelným elektrárnám. Účinnost nynějších elektráren se pohybuje mezi třiceti a čtyřiceti procenty v závislosti na použité technologii, zatímco paroplynové cykly dosahují až 58 procent. Například paroplynová elektrárna v Počeradech, kterou staví ČEZ za dvacet miliard, bude mít účinnost 57,4 procenta. Bohemia Energy tak může diverzifikovat své zdroje energie, již dodává především domácnostem a menším a středním podnikům. V současné době má uzavřené dlouhodobější kontrakty s výrobci, s menšími nezávislými dodavateli a od června obchoduje s elektřinou i na pražské energetické burze. Podle Písaříka je to jedním z důvodů, proč může společnost cenově konkurovat velkým energetickým firmám v čele s ČEZ a E.ON.

„Nakupujeme elektřinu přímo od výrobců za velmi výhodnou cenu,“ tvrdí Písařík. Firma spustila v létě velkou marketingovou kampaň za několik desítek milionů korun, jejímž prostřednictvím chce ještě do konce letošního roku získat 100 tisíc nových zákazníků. V červenci jich získala 10 tisíc, v srpnu 13 tisíc a v září očekává 15 tisíc nových odběratelů elektřiny či plynu. Většina jich k BEE přechází od Pražské energetiky, společnosti E.ON a ČEZ. Sílící konkurence ale vládne i mezi samotnými alternativními dodavateli energií. Na českém trhu jich působí přes dvacet. Podle odborníků jich na trhu přežije jen několik.

Jan Otava, otava@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688