TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.09.2010 08:01:45

Skončila mimořádná schůze sněmovny, poslanci na ní zvolili nového ombudsmana

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v úterý ukončili svou mimořádnou schůzi. Zvolili na ní bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského novým ombudsmanem a projednali novelu zákona o veřejných zakázkách, která dovoluje firmám s akciemi na majitele účastnit se veřejných soutěží.

Schůze začala krátce po 11. hodině projevem prezidenta Václava Klause, kterého ještě před začátkem jednání uvítala šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Klaus na své druhé návštěvě plenárního zasedání dolní parlamentní komory varoval před rozpínáním Ústavního soudu. "Ústavní soud by neměl fungovat jako třetí a nikým nekontrolovatelná parlamentní komora. Touto mocí jsou nadáni výhradně přímo volení zástupci občanů," řekl prezident.

Po projevu hlavy státu měli prostor všichni čtyři kandidáti na veřejného ochránce práv. Jako první pronesl svůj projev bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský, který měl podporu všech tří koaličních stran. "Veřejný ochránce práv má být více vidět, více slyšet, má říkat, co si myslí. Má to být jeho povolání, má být tím, kdo lidem dá pocit, že byli někým vyslechnuti, někým, komu nejsou jeho problémy k smíchu," řekl Varvařovský.

Prezidentův nominant, politický aktivista a zakladatel spolku Šalamoun John Bok, si u řečnického pultu postěžoval, že šance všech čtyř kandidátů nejsou stejné, neboť koaliční strany se už rozhodly. "Ačkoliv je volba ombudsmana neveřejná, koalice již předem deklarovala, že zvolí Pavla Varvařovského. Poslanci si tak usnadnili práci, když už se nemohli dohodnout na jiných bodech jednání," kritizoval Bok. "Pokud by se však stal zázrak, a byl bych zvolen, nezklamal bych ani pana prezidenta, ani vás, ani občany," obrátil se k poslancům.

Další z prezidentových kandidátů, bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, v úvodu svého projevu poděkoval prezidentovi Václavu Klausovi za nominaci. "Je to pro mě největším oceněním, kterého se mi kdy dostalo," konstatoval. Vyzdvihl činnost veřejného ochránce práv Motejla, který v květnu náhle zemřel. Ten podle něho vytvořil kancelář, která je zárukou, že na jeho činnost bude moci jeho nástupce navázat.

"Poslanci by měli ombudsmana vnímat jako zpětnou vazbu, jako kvalitní zdroj informací potřebný pro řízení chodu státu," prohlásil poslední z kandidátů, předseda pražské židovské obce František Bányai. Veřejný ochránce práv by měl podle něj sloužit zvláště ochraně slabých a bezbranných.

Nakonec byl do křesla ombudsmana zvolen 98 poslaneckými hlasy Pavel Varvařovský. Ve druhém kole se utkal s Johnem Bokem, který získal 22 hlasů. Varvařovský prohlásil, že chce rozšířit pravomoci ombudsmana, aby mohl lépe spolupracovat s Ústavním soudem.

Mimořádná schůze měla na programu ještě návrh poslankyň Věcí veřejných Karolíny Peake a Kristýny Kočí na novelu zákona o veřejných zakázkách, která má umožnit akciovým společnostem s akciemi na majitele zúčastnit se veřejných soutěží. Novelu zákonodárci poslali do druhého čtení, ačkoliv původně VV o novele chtěly hlasovat již ve čtení prvním.

Novela se nelíbí především opozičním stranám ČSSD a KSČM. "Tento návrh je jen ústup zpátky ke korupčnímu prostředí a horšímu legislativnímu stavu. My stále čekáme, kdy se konečně něco stane a kdy vláda začne skutečně bojovat s korupcí," prohlásil statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předkladatelka novely Karolína Peake (VV) však vysvětlila, že novela pouze napravuje chybu přijatou předchozí sněmovnou. "Do zákona se dostalo, že veřejné zakázky se nemůže účastnit firma, která má akcie na majitele. To způsobuje problém pro Českou republiku," vysvětlila. Zákon o veřejných zakázkách, který má vstoupit v platnost 15. září tohoto roku, totiž nerozlišuje mezi anonymními vlastníky akcií a společnostmi, které mají akci na majitele zaknihované. Česko tak podle poslankyně současnou úpravou omezuje evropský trh. "Mohli bychom čelit obviněním ze strany Evropské komise," upozornila Peake.

Podle současného zákona, který v polovině září začne platit, se do výběrového řízení nemohou přihlásit žádné společnosti s akciemi na majitele, tedy například ani ČEZ, Komerční banka nebo Česká spořitelna. U těchto společností jsou přitom majitelé známí, neboť akcie mají zaknihované. Zákaz účasti firem s akciemi na majitele předchozí sněmovna přijala v rámci boje proti korupci praní špinavých peněz. Chtěla tak zabránit účasti podezřelých a neprůhledných společnosti v tendrech na veřejné zakázky.

Parlamentní zpravodajové, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688