TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  07.09.2010 18:07:00

Novela zákona řešící akcie na majitele prošla do druhého čtení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci na své úterní schůzi schválili novelu zákona o veřejných zakázkách, která umožňuje účast ve výběrových řízeních i firmám s akciemi na majitele. Ačkoliv proti normě vystupovala ČSSD a KSČM, byla propouštěna do druhého čtení a přikázána výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

"Nejde o nic jiného než o napravení legislativní chyby," uvedla na začátku rozpravy za navrhovatele poslankyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Novela zákona o veřejných zakázkách, která byla přijata v květnu, je podle ní v rozporu s evropským právem. V průběhu legislativního procesu totiž byly k zákonu přidány pozměňovací návrhy, které jsou nad rámec požadavků evropského práva. Zákon má začít platit 15. září, podle Peake však hrozí, že povede k omezení soutěže a ČR kvůli němu hrozí sankce z EU.

Pokud by navíc novela nebyla přijata, nesměly by se veřejných soutěží účastnit firmy s akciemi na majitele, tedy například ani ČEZ, Komerční banka nebo Česká spořitelna.

Navrhovatelé z těchto důvodů žádali o zkrácení legislativního procesu tak, aby mohl být zákon přijat již v prvním čtení. Tento návrh však vetoval poslanecký klub ČSSD.

Předkladatel návrhu, poslanec Jaroslav Krupka (ODS) veto ze strany sociálních demokratů okomentoval s tím, že práce Poslanecké sněmovny opět začíná připomínat konec minulého volebního období, kdy v prostorách sněmovny byla vedena permanentní předvolební kampaň. Upozornil také na to, že návrh vláda schválila, a poslance požádal o projednání v co nejrychlejším časovém sledu.

Proti novele během projednávání ostře vystupovali zástupci opozice. "Pochopil bych, kdyby s tím návrhem přišla například ODS, ale musím říci, že nechápu - a je to pro mě paradoxem, že právě strana Věci veřejné tady navrhuje vypuštění tak zásadní věci pro transparentnost," divil se například místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Tomu vadila především nekomplexnost navrhované novely: "Vláda měla dva měsíce prázdnin, proč nepracovala a nepředložila návrh, který by tu problematiku řešil komplexně? My nemáme problém hlasovat pro změnu, nad kterou ale bude vedena diskuze v parlamentu."

"Tento návrh je jen ústup zpátky ke korupčnímu prostředí a horšímu legislativnímu stavu. My stále čekáme, kdy se konečně něco stane a kdy vláda začne skutečně bojovat s korupcí," doplnil Tejcův stranický kolega a úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr vnitra Radek John v rozpravě označil poslance jako zvláštní živočišný druh, který dokáže vytvářet takzvané "zmetkovno". Na to ale reagoval sociálnědemokratický poslanec David Rath: "Ministr John pouze opravuje zmetky z ODS." Podle Ratha je předkládaný zákon pouze vyhánění čerta ďáblem. "To je inovativní přístup Věcí veřejných - vyhánění korupce ještě větší korupcí. To je jako léčit obezitu přejídáním," argumentoval.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) však na kritiku reagoval tak, že velkou novelu zákona o veřejných zakázkách není možné připravit během pár týdnů. K tomuto tématu má dokonce být na ministerstvu vytvořena skupina, v níž budou zastoupeni politici ze všech parlamentních stran.

I přes protesty opozice byla nakonec novela propuštěna do druhého čtení. Poslanci ji přikázali výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a zkrátili lhůtu na její projednání na 30 dní.

Parlamentní zpravodajové, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688