Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  06.09.2010 10:42:07

Odpočinkový svátek práce

§         Index S&P 500 uzavřel těsně nad důležitou úrovní 1100. Podle našeho názoru je velmi pravděpodobné, že se během týdne nebo čtrnácti dnů dočkáme testování hranice 1130.

§         Kalendář je tento týden po událostmi nabitém minulém týdnu poměrně chudý. Až do čtvrtečního zasedání BoE očekáváme spíše nevýrazné obchodování.

 

Co se děje?

Lepší než očekáváný údaj o počtu pracovních míst zcela odpovídá tomu, že se dnes v USA slaví svátek práce. To znamená, že akciové trhy (nikoli však trhy s futures) jsou dnes uzavřeny. Aktivita bude tudíž s velkou pravděpodobností utlumená; zdá se ale, že z krátkodobého hlediska jsou ve výhodě býci.

Očekáváme, že evropské trhy otevřou dnes ráno o 0,6 % výše, a pro nadcházející týden obecně předpokládáme vzestup akciových trhů. Spíše než korekce zpět k úrovni 1060 je podle nás pravděpodobnější, že vzhledem k tomu, že tento týden bude zveřejněno jen velmi málo makroekonomických údajů, které by mohly zvrátit převahu býků na trhu, zamíří index S&P 500 k hranici 1130.

Situace na trhu

Po hektickém týdnu si informační agentury určitě myslí, že potřebujeme čas na oddech. Přinejmenším kalendář na tento týden je poměrně chudý, když jednou z mála událostí, které by potenciálně mohly trhem zahýbat, je zasedání Bank of England. Zítra oznámí své cílové sazby RBA a BoJ a v Německu bude zveřejněna nejnovější zpráva o podnikových objednávkách.

Americká zpráva o zaměstnanosti byla dalším vítězstvím býků a navzdory poměrně špatnému výsledku indexu aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM zveřejněnému o hodinu a půl později vydržela ochota riskovat na trhu až do konce obchodování. Tři dny údajů, které předčily očekávání, stačily k tomu, aby se nálada zcela obrátila, jelikož oživení nyní podle všeho stále pokračuje. Jsme toho názoru, že akciové trhy jsou až příliš optimistické, ale hladina 1100, o které jsme se zmiňovali minulý týden, je nyní další překážkou, která čeká na prolomení.

K pozitivním výsledkům zprávy o zaměstnanosti patří počet pracovních míst v soukromém sektoru, hodinová mzda a (částečně) míra nezaměstnanosti. V srpnu bylo v soukromém sektoru vytvořeno 67 000 nových pracovních míst (v čistém vyjádření), což je mnohem více než námi odhadovaných 5 000. Negativem – za předpokladu, že toto číslo nebude revidováno směrem dolů – je skutečnost, že téměř všechna nová pracovní místa připadají na školství a zdravotnictví (45 000), nikoli na výrobu zboží (0).

V srpnu bylo propuštěno celkem 114 000 dočasných pracovníků podílejících se na sčítání lidu, což se blíží námi odhadovaným 115 000. Propuštěno bylo také ještě dalších 7 000 státních zaměstnanců, kteří se na sčítání lidu nepodíleli, což znamená, že počet pracovních míst mimo zemědělství klesl o 54 000.

Míra nezaměstnanosti mírně vzrostla na 9,6 %; celkový obrázek však znovu zkresluje míra účasti na pracovním trhu. Však také 550 000 lidí v srpnu vstoupilo na trh práce a 290 000 z nich našlo zaměstnání. Jak jsme již několikrát zdůraznili, pokud je nárůst míry nezaměstnanosti způsoben vyšší mírou účasti na trhu práce, nejde nutně o negativní záležitost, protože to znamená, že se více lidí vrátilo na trh práce. Nicméně v srpnu to nebylo zas až tak zářivé, protože většina uchazečů, kteří práci našli, pracuje na částečný úvazek. Tím se také vysvětluje, proč širší míra podzaměstnanosti U-6 vzrostla z 16,5 % na 16,7 %.

Index aktivity mimo zpracovatelský sektor institutu ISM, který pokrývá zhruba 90 % hospodářství mimo zpracovatelský sektor, přinesl pěkné zklamání, ačkoliv se zdá, že trh této zprávě nikdy nevěnuje pozornost, kterou si zasluhuje (americké hospodářství se už neposuzuje na základě zpracovatelského sektoru). V srpnu se index propadl až na 52,4 z červencových 54 a většina složek byla příšerná. Zejména složka zaměstnanosti byla při svých 48,1 slabá, čímž se přehoupla zpátky do oblasti kontrakce (práh je na 50). To rozhodně nepodepírá slušné údaje o počtu pracovních míst v soukromém sektoru ani údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Akcie: Pohled zblízka

Současný trh je zjevně býčí v závislosti na silných, avšak nikoli skvělých makroekonomických údajích zveřejněných minulý týden – zejména ISM a zpráva o trhu práce. Tento týden čekáme jen málo ekonomických zpráv, které by mohly tento obraz narušit, a hlavně z toho důvodu očekáváme, že akcie porostou. Neočekáváme nicméně, že se to stane v přímé linii vzhledem k existenci jak technických, tak oceňovacích prahů.

200denní klouzavý průměr (DMA) je nyní na 1116 a určitě zde narazíme na určitý odpor, než se přes tuto hranici dostaneme. Výrazný posun nad hranici 200 DMA však bude naznačovat další býčí sílu, což by nás mohlo přenést až nad 1130. Náš odhad reálné hodnoty indexu S&P500 se navíc vzhledem k očekávaným ziskům 80 USD za akcii v roce 2010 pohybuje okolo úrovně 1120, z čehož plyne 14násobek PE, což je zcela ve shodě s konsensem. Hodně portfoliových manažerů určitě při pohledu na tato čísla nebude trh v krátkodobém horizontu podporovat vstupem do dlouhých pozic hodně nad těmito hladinami a raději začnou na těchto úrovních uzavírat krátké pozice.

Další věc, která je na akciových trzích hodna pozornosti coby dlouhodobější sledovaná událost je skutečnost, že u růstových akcií oproti hodnotovým akciím v podstatě neexistuje žádná prémie. Obvykle se uplatňuje prémie za předpokladu, že se očekává, že růstové akcie porostou (přinejmenším dlouhodobě) více než hodntové. Nicméně tato prémie je v současnosti na rekordním minimu, z čehož vyplývá, že trh je silně angažován v hodnotových akciích (zejména společností vyrábějících spotřební zboží se silnými výplatami dividend). Tato rovnice pravděpodobně dlouhodobě nevydrží a my očekáváme pohyb směrem k růstovým akciím, který by mohl odstartovat stávající optimismus na trzích.


Madse Kofoed, Christian Blaabjerga, Saxo Bank




General

These pages contain information about the services and products of Saxo Bank A/S (hereinafter referred to as “Saxo Bank”). The material is provided for informational purposes only without regard to any particular user's investment objectives, financial situation, or means. Hence, no information contained herein is to be construed as a analysis; or an offer to buy or sell; or the solicitation of an offer to buy or sell any security, financial product, or instrument; or to participate in any particular trading strategy in any jurisdiction in which such an offer or solicitation, or trading strategy would be illegal. Saxo Bank does not guarantee the accuracy or completeness of any information or analysis supplied. Saxo Bank shall not be liable to any customer or third person for the accuracy of the information or any market quotations supplied through this service to a customer, nor for any delays, inaccuracies, errors, interruptions or omissions in the furnishing thereof, for any direct or consequential damages arising from or occasioned by said delays, inaccuracies, errors, interruptions or omissions, or for any discontinuance of the service. Saxo Bank accepts no responsibility or liability for the contents of any other site, whether linked to this site or not, or any consequences from your acting upon the contents of another site. Opening this website shall not render the user a customer of Saxo Bank nor shall Saxo Bank owe such users any duties or responsibilities as a result thereof.

 

Analysis Disclosure & Disclaimer

Risk warning

Saxo Bank A/S shall not be responsible for any loss arising from any investment based on any analysis, forecast or other information herein contained. The contents of this publication should not be construed as an express or implied promise, guarantee or implication by Saxo Bank that clients will profit from the strategies herein or that losses in connection therewith can or will be limited. Trades in accordance with the analysiss in an analysis, especially leveraged investments such as foreign exchange trading and investment in derivatives, can be very speculative and may result in losses as well as profits, in particular if the conditions mentioned in the analysis do not occur as anticipated.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688