TNBiz (TN.cz)
Finance  |  03.09.2010 01:00:01

TV trh čeká zemětřesení - třetí digitální síť je na prodej

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Televizní trh čeká pořádné zemětřesení. Třetí digitální multiplex, který vlastní společnost Czech Digital Group (CDG), je podle pátečního vydání deníku E15 na prodej.

Deníku E15 to potvrdily dva nezávislé a důvěryhodné zdroje z televizní branže, které si nepřály být jmenovány.

Sami majitelé nechtěli záležitost komentovat, ale ani ji nepopřeli. „Bez komentáře,“ reagoval jménem vedení výkonný ředitel CDG Tomáš Vlček.

V třetí síti, která podle údajů Českého telekomunikačního úřadu momentálně pokrývá přes 61 procent obyvatel republiky, vysílá například TV Public nebo zpravodajská stanice Z1. Tedy spíše menší ryby. Bezprostředním vlastníkem CDG je nizozemská společnost SP D Corporation.

Všeobecně se má za to, že za touto společností stojí podnikatel Ivan Zach, který vlastní 50 procent televize Prima. Nejvážnějšími zájemci o třetí síť jsou podle zdrojů deníku E15 České Radiokomunikace a CET 21, která vlastní Novu. Na trhu se tak rozehrála zajímavá partie, která může zcela změnit postavení jednotlivých hráčů.

Pokud by Nova koupila třetí multiplex, získala by hned několik benefitů. V první řadě by měla místo pro své současné i budoucí kanály hlavní Novu, Novu Cinema, Novu Sport, MTV Czech nebo připravovaný ženský kanál Doma TV. Za druhé by umenšila vlastní závislost na Radiokomunikacích (Nova a Nova Cinema nyní digitálně vysílají v síti 2, kterou vlastní České Radiokomunikace). A v neposlední řadě by snížila atraktivitu konkurenčních kanálů Prima, Prima Cool a TV Barrandov, které Novu následovaly do „dvojky“ s dobrým pokrytím. „Budeme se všemožně snažit, aby Nova v druhém multiplexu zůstala,“ přiznal zdroj z TV Barrandov.

Radiokomunikacím jde nejen o posílení pozice, ale chce také zabránit odchodu Novy. Musí si však počínat opatrně. Kromě vlastní sítě 2 mají smlouvu o výstavbě multiplexu 1 (Česká televize) a právě „trojky“ (CDG). Pokud by získaly do vlastnictví i třetí síť, zcela jistě by jejich postavení začal zkoumat ČTÚ. „Byla by to významná změna na trhu, na kterou bychom museli reagovat. Provedli bychom analýzu a určili případného monopolního poskytovatele služeb pro šíření digitálního pozemního televizního signálu. Pak bychom v souladu se zákonem určili příslušné regulační povinnosti,“ řekl předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Oba zájemci se v souvislosti s možnou koupí CDG zahalili mlčením. „V tuto chvíli nechceme v této věci podávat žádné komentáře,“ reagovala mluvčí Novy Michaela Fričová. „Celkový obchodní vztah s Czech Digital Group vyžaduje řadu obchodních jednání. K obsahu jednání se svými zákazníky se České Radiokomunikace v tisku zásadně nevyjadřují,“ uvedla za radiokomunikace Marie Fianová.

Pro převod práv k přiděleným kmitočtům je potřeba podle zákona souhlas ČTÚ. „Neformálně o tom, že třetí multiplex je na prodej, víme. Oficiální žádost o souhlas s převodem kmitočtů či prodejem CDG jsme zatím nedostali,“ doplnil Dvořák.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688