Akcie v ČR  |  08.09.2010 16:08:27

Dobré hospodářské výsledky akciovým trhům k optimismu nestačí - vyhodnocení predikcí BIG EXPERT

Experti v období roku 2009 až druhého čtvrtletí 2010 v odhadech projektu BIG EXPERT sledovali a odhadovali vývoj spadových titulů (kritériem je objem obchodů, proto jsou tituly AAA, ECM a Orco hodnoceny zřídka a KITD nebyl hodnocen). Abychom se mohli podívat, jak se v roce 2009 dařily expertům dlouhodobé predikce, museli jsme nechat uplynout půl roku.
Jako poslední byla také vyhodnocena úspěšnost odhadů za druhé čtvrtletí 2009 (krátkodobé s horizontem odhadů jeden měsíc) a za čtvrté čtvrtletí 2009 (dlouhodobé s horizontem odhadů šest měsíců, tedy svými odhady směřovaly rovněž do druhého čtvrtletí 2010).

Všechny spadové tituly s výjimkou Telefóniky, Unipetrolu a Orca skončily rok 2009 s významným nárůstem a index PX za tu dobu vzrostl meziročně o 30 procent. Ve druhém čtvrtletí se v kladných číslech udržel pouze AAA a Unipetrol.
Na výkonnost ostatních cenných papírů ve zvoleném období se můžete podívat ZDE

Titul

 Změna v % za rok 2009

 Změna v % za 2Q 2010  

NWR

+120,49

-4,44

PEGAS NONWOVENS

+90,85

-6,88

ERSTE GROUP BANK

+66,90

-15,33

AAA

+48,51

+23,33

PHILIP MORRIS ČR

+45,96

-11,57

VIG

+45,79

-11,29

KOMERČNÍ BANKA

+32,28

-13,70

ECM

+17,99

-42,58

CETV

+16,98

-23,33

ČEZ

+10,09

-4,35

ORCO

-1,25

-35,23

TELEFÓNICA O2

-1,43

-7,67

UNIPETROL

-6,96

+13,06


V dlouhodobých odhadech (šest měsíců) byli v odhadech vývoje českých akcií za celý rok 2009 neúspěšnější Dušan Jalový z UniCredit Bank Czech Republic, Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST investiční společnosti a experti FINANCE Zlín (společně Milan Nedbálek, Jan Mach a Libor Buček).

Vyhodnocení dlouhodobých odhadů za rok 2009
Pořadí Společnost / Expert

1.

UniCredit Bank Czech Republic
Dušan Jalový

2.

Generali PPF Asset Management,
správce fondů ČP INVEST
Patrik Hudec 

3.

FINANCE Zlín
Milan Nedbálek, Jan Mach, Libor Buček

Dušan Jalový ze společnosti UniCredit Bank CR dosahoval dobrých výsledků i v krátkodobých odhadech ve druhém čtvrtletí 2010. Jeho názor v  průběhu celého roku 2009 zněl pro půlroční horizont rozhodně koupit nebo koupit dvakrát častěji, než neutrální (žádná akce) nebo prodejní doporučení a nejvíce by "vydělal" svými doporučeními v první třetině roku 2009, kdy doporučoval rozhodně koupit CETV a Erste Bank.

Přemysl Nevlud ze společnosti LUTHERUS dosáhl nejlepších výsledků v krátkodobých odhadech ve druhém čtvrtletí 2010. Téměř polovina (57 ze 120) jeho doporučení v tomto období byla žádná akce, z ostatních převažovala prodejní doporučení (rozhodně prodat, prodat).

Nejúspěšnější v dlouhodobých  odhadech ve čtvrtém čtvrtletí předchozího roku byl Michal Znojil ze společnosti J&T BANKA. Dosahoval nejvyšších zisků na titulu Unipetrol s názorem rozhodně koupit, a také na NWR koupit.

Čtvrtletní vyhodnocení
Krátkodobé odhady
za druhé čtvrtletí 2010
Dlouhodobé odhady
za čtvrté čtvrtletí 2009
Pořadí Expert / Společnost Pořadí Expert / Společnost
1.
Přemysl Nevlud, LUTHERUS
1.
Michal Znojil, J&T BANKA
2.

Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín

2.
Michal Chrvala, Active Capital
3.
Dušan Jalový, UniCredit Bank CR
3.
Karel Kabelka, Miroslav Hlavoň, GRANT CAPITAL

Nejen pražská burza ve druhém čtvrtletí překonávala půlroční maxima, experti se sice z vlny optimismu radovali, nicméně stále měli na paměti nevyřešené problémy. Jak napsal Milan Nedbálek ze společnosti FINANCE Zlín: „Tou odvrácenou stranou současného růstu akcií jsou všechny médii propírané neduhy současných ekonomik. Mezi nejzávažnější patří především tempo zadlužování jednotlivých států, jehož důsledky v budoucnu jistě všichni pocítíme.“ „Ano“, potvrzoval ve svém komentáři Dušan Jalový z UniCredit Bank CR, „vše nasvědčuje tomu, že nás čeká další úspěšný měsíc a duben bude navazovat na březnové přírůstky. Bude ovšem velmi důležité sledovat, zda se podaří indexu udržet a potvrdit break na úrovni 1220 bodů. Pokud ano, bude následovat kontinuální růst až do konce dubna. Ovšem pozor... pečlivě si vybírejte kvalitní a fundamentálně zajímavé akcie, nekupujte vše co se nabízí.“

Růst sebou nesl úvahy o udržitelnosti, o nízkých objemech obchodování, blížících se volbách a  přehnaných reakcích investorů na jakoukoli špatnou zprávu. Akcie jdou stále nahoru společně s cenou dluhopisů, drahých kovů, komodit a naopak. Přemíra likvidity podle mého názoru nadále „křiví“ tržní prostředí a na jakoukoliv zprávu většího významu se pořád reaguje panicky. Tedy fundamentem se jaksi stále řídit nemůžeme. Odpověď můžeme najít v technické analýze, která už několik týdnů jasně ukazuje na obrovskou překoupenost trhů podle všech dostupných ukazatelů, na které se dalo spolehnout jak v dobách růstu, tak v období poklesu.“ uvedl Karel Kabelka ze společnosti GRANT CAPITAL.

Je zajímavé nahlédnout, které sektory krizi zvládají a které naopak: „Každá krize rodí své pohrobky. Z té minulé vyrostli technologičtí obři jako je Google aj., ale také realitní boom, který zapříčinil současnou krizi. Akcie realitních společností táhly pražskou burzu a byly předkládány jako vzory úspěšných firem. Dnes živoří a horko těžko hledají cestu k samotnému přežití. Krize, kterou pomalu překonáváme, s největší pravděpodobností zrodí tzv. zelené firmy. Dnes na burzách vítězí energie, a to v jakékoliv podobě. Ať jsou to těžaři, výrobci elektřiny, ropné společnosti či samotné komodity. Pro spekulaci ideální, protože tyto firmy ovládají omezené zdroje, které pozitivně ovlivní hospodářské výsledky,“ napsal Přemysl Nevlud ze společnosti LUTHERUS.

Po nekritickém růstu následovalo v květnu velmi volatilní období. Jak napsal Michal Znojil z J&T BANKY: Pražská burza je v současné chvíli téměř výhradně ve vleku vývoje na světových finančních trzích, které jsou v posledních dnech velice nervózní. Predikovat další vývoj a směřování jak zahraničních tak pražského indexu je velice složité a jediné co se dá v tuto chvíli s jistotou předpovědět je pokračování nervózního a také především volatilního obchodování." Špatné zprávy přicházely z Řecka, Portugalska, Maďarska - snižování ratingů, hrozba státního bankrotu... Index PX se ale zatím udržel nad hranicí 1200 bodů. Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management uvedl: „Velké problémy jižního křídla eurozóny vytváří riziko systémové povahy, která musí být řešena nestandardními kroky. Pozornost investorů se tak plně soustředila na dění okolo problémů enormního řeckého zadlužení a záchranného balíčku v objemu 750 mld. EUR, který získává čas na vyřešení fiskální nerovnováhy a odsouvá akutní hrozbu defaultu Řecka. Trhy vcelku logicky zasunuly do pozadí velice dobré korporátní výsledky. ... Rovněž relativně dobrá makrodata zůstala bez povšimnutí a akcie po celém světě, českou burzu nevyjímaje, opanovaly spíše technicko-psychologické faktory – silná, 7,5% korekce předchozích prudkých propadů indexu PX minulé pondělí a následně lehké vystřízlivění z euforie.“

Do prázdninového období pak pražská burza vstupovala s očekáváním ještě nižšího objemu obchodování a vyčkávání na výsledky společností jak českých, tak zahraničních a především na zprávy z Ameriky.
Uzavřeme výběr z komentářů expertů obecněji laděným tvrzením Přemysla Nevluda z LUTHERUS: Cestakrize vede přes reformy. Výsledky voleb z České a Slovenské republiky či prezidentské volby v Polsku ukazují připravenost zemí Střední Evropy k přijetí nutných a bolestivých reforem. Státy následují příklad Německa, které provádí podobné drastické škrty. Udržení zdravých veřejných financí, stabilní hospodářské prostředí se mohou stát výrazným předpokladem pro směřování investic a to nejen do akcií. Státy se postupně budou stahovat z masivních subvencí ekonomiky, což vždy nemusí být negativní jev. Prostor pro případnou podporu poptávky, motor spotřeby, musí přejít na podniky a domácnosti.“ 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688