TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  30.08.2010 01:30:07

Czech Coal tlačí uhlí vzhůru

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Skupina Czech Coal ovládaná finančníkem Pavlem Tykačem tlačí na teplárny, aby platily až dvojnásobek za dodávky hnědého uhlí v případě uzavírání nových dlouhodobých kontraktů. Uvádí to pondělní vydání deníku E15.

Skupina argumentuje, že vláda odmítla v tomto funkčním období jednat o prolomení těžebních limitů, a na trhu tak bude nedostatek volného uhlí. Za limity leží Czech Coalu 750 milionů tun uhlí.

„Cena se odvíjí od poptávky a nabídky na trhu. Pochopitelně i blokování zásob za územními limity, kde má skupina Czech Coal v souladu se zákonem platný dobývací prostor, tuto nabídku snižuje,“ uvedl pro E15 ředitel strategických vztahů firmy Radek Stavěl. „Nebylo by však od nás korektní zveřejňovat detaily obchodního jednání s jakýmkoli zákazníkem. Ceny ani další smluvní ustanovení, včetně délky kontraktu, nezveřejňujeme.“

Podle spekulací na trhu požaduje firma až 70 korun za gigajoule, dosavadní průměrná cena se pohybuje kolem 35 korun. Zdražení se přitom většinou týká tepláren, které ovládá nebo bude ovládat Energetický a průmyslový holding, což je společný podnik finančních skupin PPF a J&T s pětinovým majetkovým podílem Daniela Křetínského. „Czech Coal uměle vytváří atmosféru nedostatku uhlí, čímž vyvolává tlak na domácí teplárny ve snaze vnutit jim podstatné zdražení uhlí,“ říká mluvčí EPH Martin Maňák. EPH loni vyfoukl Czech Coalu vysoce ziskovou elektrárnu a teplárnu v Opatovicích, kterou koupilo tehdy ještě J&T za 22,5 miliardy korun od International Power. Czech Coalu se tak nepodařilo získat velkou vlastní elektrárnu a teplárnu (a zajištěný odbyt téměř pro dva miliony tun uhlí ročně), která by vzhledem k zásobám hnědého uhlí výrazně zvýšila hodnotu společnosti.

Proti ostatním producentům je Czech Coal jediným, kdo může nabídnout dlouhodobé dodávky hnědého uhlí. Sokolovská uhelná omezuje těžbu, což se dotýká kupříkladu teplárny v Plzni. „Uhlí z Czech Coalu je o tolik dražší, že se snažíme na příští rok zajistit pro naše kotle lepší a levnější ze Sokolova,“ uvedla mluvčí teplárny Petra Siegerová. Zároveň však připustila, že v dlouhodobějším horizontu se teplárny dohodě s Czech Coalem nevyhnou. Ten si je podle některých tepláren svého dominantního postavení na trhu vědom a odmítá s nimi uzavírat dlouhodobé kontrakty. Což za EPH tvrdí i Maňák. Neplatí to však bezvýhradně. Nové dlouhodobé smlouvy mají s Czech Coalem uzavřeny například teplárny ve Strakonicích či v Žatci.

„Tvrdá jednání o cenách jsme vedli již dříve a uhlí máme nasmlouváno do roku 2020 s nevelkým cenovým výkyvem,“ uvedl ředitel strakonické teplárny Aleš Seitz. „Navíc máme zaručeny dodávky uhlí do roku 2050 s přesně daným nárůstem ceny, pokud vláda prolomí limity těžby,“ dodal. Podobně jsou na tom i v Žatci. Také tamní teplárna má uzavřenu dlouhodobou smlouvu s přesným vzorcem nárůstu cen na příští léta. Na rozdíl od Strakonic v ní však chybí dodatek pro případ prolomení limitů. Czech Coal drží ve Strakonicích necelých 13,5 procenty akcií.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688