TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.08.2010 08:01:21

Ambrozek nebude usilovat o žádnou veřejnou funkci (27.8.2010)

Mediafax

KYJOV (MEDIAFAX) - Bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) nebude usilovat o žádnou placenou veřejnou funkci. Uvedl to ve čtvrtek poté, kdy přiznal, že poslanecké náhrady využil k pořízení rodinného domu.

"Vzhledem ke spekulacím, které se objevily v tisku v souvislosti s mým rodinným domem a tzv. zneužíváním poslaneckých náhrad a abych předešel eskalaci mediální kampaně na toto téma, která nemá jiný cíl, než poškodit KDU-ČSL a vzniklou koalici v Jihomoravském kraji, rozhodl jsem se nekandidovat na funkci náměstka hejtmana Jihomoravského kraje ani na žádnou jinou placenou veřejnou funkci," prohlásil Ambrozek.

Zneužití poslaneckých náhrad Ambrozkem silně znepokojilo úřadující předsedkyni KDU-ČSL Michaelu Šojdrovou. "Určitě se tím budeme zabývat, toto není banální záležitost," řekla Šojdrová. Dodala, že ji Ambrozkovo přiznání o zneužití poslaneckých náhrad na stavbu domu silně zaskočilo.

"Je mi to celé velmi líto. Kolegu Ambrozka považuji za odborníka na životní prostředí, ale toto, co učinil, je věc, od které se musím distancovat, se kterou zásadně nesouhlasím," prohlásila.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) bere zneužití náhrad za nepřijatelné a nehajitelné jednání. "Vyzval jsem kandidáta KDU-ČSL do funkce náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Libora Ambrozka, aby jednoznačným a věrohodným způsobem objasnil veřejnosti své majetkové poměry," prohlásil Hašek.

KDU-ČSL navíc vyzval, aby situaci začala řešit okamžitě a způsobem, který neohrozí koalici lidovců a ČSSD ve vedení Jihomoravského kraje. "Zneužití poslaneckých náhrad je z mého pohledu neakceptovatelným porušením zákona, byť není sankcionováno peněžním či jiným trestem," dodal Hašek.

Lídr jihomoravské KDU-ČSL Stanislav Juránek reagoval oznámením, že kvůli aféře se sejde klub krajských zastupitelů i vedení jihomoravské KDU-ČSL. "Chceme problém vyřešit brzy, určitě nejpozději do 1. září, kdy bychom měli se sociálními demokraty podepsat novou krajskou koaliční smlouvu," řekl Juránek. V nově rekonstruované krajské radě měl Ambrozek zastávat funkci náměstka hejtmana pro životní prostředí. Za lidovce měl být spolu s Juránkem navíc i členem nejužšího hejtmanova grémia - orgánu, jež bude další dva roky fakticky řídit chod celého Jihomoravského kraje.

Ambrozek zneužití poslaneckých náhrad sám přiznal ve čtvrtek serveru iDnes.cz. Server také zjistil, že exministr si měsíčně musel ukládat stranou po dobu pěti let 63 tisíc korun, aby ušetřil potřebnou sumu v době, kdy byla jeho manželka na rodičovské dovolené a on živil rodinu se třemi dětmi.

Jiří Nováček, David Jareš, Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688