TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.08.2010 03:30:01

MFD: Jak plýtvá úřad. Zalití jedné květiny stálo ministerstvo dopravy 460 Kč měsíčně

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Provoz ministerstva dopravy byl celá léta zcela předražený, třeba bonbony stojící 14 korun se kupovaly za 50, pořizovaly se i stovky plyšových medvídků s šálou ministerstva. Ukázal to audit, který si zadal nový šéf resortu Vít Bárta, píše ve čtvrtečním vydání deník MF DNES.

Jedno umytí automobilu ministra dopravy stojí 500 korun, myje se osmatřicetkrát za měsíc tedy i dvakrát denně (podle vyúčtovaných částek). Za VIP krabičku bonbonu Tic Tac (obyčejná stojí v obchodě 13,90) platí resort padesátikorunu. A koupily se jich bedny. Hitem je zalití jediné kytky: měsíčně přijde na 460 korun. A kalendáře s nevkusnými dopraváckými motivy vytáhly z rozpočtu ministerstva dalších 600 000 korun. Když se seškrtají desítky těchto "drobných" drahých položek, ušetří ministerstvo jen do konce roku asi pětatřicet milionů korun. Ukázal to podle MF DNES audit, který si zadal ministr dopravy Vít Bárta (VV).

V protokolu se píše: "Za údržbu zeleně jsme v roce 2009 zaplatili 1 410 686 korun. Z faktur přitom nelze zjistit, na co byly vynaloženy." "Cena je až čtyřikrát nadsazená," komentuje údaj Marie Koucká, jejíž firma Postaramese.cz nabízí péči o květiny. Sumy nechápou ani další živnostníci, kteří se v oboru pohybují a pro ministerstvo dopravy nepracují. Ohromen zůstal majitel malířské firmy Josef Jedlička, když mu MF DNES sdělila, že za vymalování chodby ministerstvo zaplatilo 197 tisíc korun. Jedlička si spočítal, že jeho firma by za tuto cenu vymalovala asi 5 500 metrů čtverečních. To je sto třicet metrů dlouhý, dvacet metrů široký a deset metrů vysoký tunel.

Bývalí ministři dopravy tvrdí, že o předražených zakázkách nevěděli. "Zalévání kytek není věcí ministra. To je věc náměstků nebo jejich podřízených," řekl Petr Bendl (ODS). Jeho nástupce Gustav Slamečka argumentoval podobně: "Ministr se k takovým informacím nedostane." Podle ekonomů, které MF DNES oslovila, však jde o manažerské selhání předcházejících ministrů. Právě oni totiž nesou odpovědnost za celkové hospodaření úřadu včetně výdajů na provoz. Ty činily loni na dopravě 230 milionů korun.

"Jedním z výsledků auditu je, že po desetiminutovém rozhovoru odešel celý management odboru vnitřní správy," dodává Bártův náměstek Radek Šmerda. Žádný happy end se však nekoná. Některé z vyhozených úředníků už přijali do práce na ministerstvu zemědělství, které sídlí jen pár desítek metrů od ministerstva dopravy, píše MF DNES.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

27.08. 16:34  zabavit majetky (uďa)
26.08. 14:09  a co trestni oznameni? (ti)
26.08. 13:56  Ani (Nefin)
26.08. 13:05  falešná stopa (jano)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688