TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.08.2010 19:10:01

Pozemkový fond odloží zemědělcům z oblastí postižených povodněmi splátky nájmů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pozemkový fond ČR (PF) uhradí náklady na odstranění naplavenin na pozemcích ve vlastnictví státu, které jsou zásadně znehodnoceny a jsou v jeho správě. Informovala o tom ve středu mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Fond také podle ní odloží splátky nájemného z pozemků silně poškozených povodněmi a svým klientům odloží finanční splátky z privatizace a prodeje státní zemědělské půdy. „Vedle těchto rychlých forem pomoci jako koncepční řešení PF umožní směnu či nákup státní půdy pro účely nové výstavby obcím a občanům postiženým povodní, a to za zvýhodněných podmínek,“ uvedla Dvořáčková.

O pomoci postiženým zemědělcům již podle mluvčí rozhodl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). „První odhady škod ukazují, že rozsah takto znehodnocené půdy činí přibližně 150 hektarů, což představuje náklady ve výši zhruba čtyř milionů korun. Odklad splátek klientům PF postižených povodněmi bude umožněn až o dobu jednoho roku,“ podotýká mluvčí. Poškozeným zemědělcům ze zatopených oblastí bude také povolen odklad splátek z privatizace a prodeje půdy, a to také o jeden rok.

Po letošních ničivých povodních se podle Fuksy dostala řada lidí do situace, kdy jejich obydlí byla úplně zničena nebo na základě rozhodnutí příslušných orgánů shledána nezpůsobilá k bydlení a určena k demolici. „Chci proto, aby lidé dostali pozemky ve vyšších polohách nad řekou náhradou za ty své v záplavových zónách,“ tvrdí ministr. Podle něj je vytvoření podmínek pro urychlené řešení bytové situace v povodňových oblastech společensky žádoucí. PF tak podle něj umožní obcím i fyzickým osobám směnit či koupit pozemky za účelem nové výstavby ve výše položených částech obce za cenu zemědělské půdy, a tím přispěje k obnově zničených regionů. „Pozemkový fond ČR udělá vše pro to, aby takto postiženým osobám pomohl v co nejkratší době. Pro tyto účely už začal aktualizovat databázi půdy,“ zdůraznil Fuksa.

Podle Dvořáčkové poskytne ministerstvo zemědělství fondu databázi zasažených oblastí včetně seznamu postižených zemědělských subjektů. „Ve všech zmiňovaných případech doporučujeme zájemcům zažádat o pomoc písemně, a to u místně příslušného odloučeného pracoviště PF,“ upozorňuje mluvčí.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688