TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  24.08.2010 00:30:02

NWR: Těžba ostravského uhlí může pokračovat

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Ostravsko-karvinské doly, které spoluvlastní finančník Zdeněk Bakala, dostaly od ministerstva životního prostředí souhlas k těžbě více než dvaceti milionů tun černého uhlí na dole Darkov, píše úterní vydání deníku E15.

Desetiletý těžební záměr je z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) podle ministerstva v pořádku. Úředníci však podmínili kladné stanovisko šestašedesáti body, mezi nimiž je především dohoda OKD s postiženými obcemi a například i Lázněmi Darkov, které spoluvlastní současný ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Veškeré námitky obcí a dalších orgánů budeme průběžně plnit,“ řekl deníku E15 mluvčí OKD Vladislav Sobol. OKD v tomto směru nahrála skutečnost, že Fischerova vláda loni smetla novelu horního zákona, díky čemuž mají těžební společnosti i nadále předkupní právo na státní pozemky v dobývaném prostoru. To ovšem podle starostů znesnadňuje rozvoj obcí.

Firma OKD plánuje na dole Darkov vytěžit 20,3 milionu tun černého uhlí do konce roku 2020, dalších minimálně dvacet milionů ještě zůstane v podzemí. Okolní obce si vymohly postupné utlumení těžby, takže zatímco v příštím roce vyrubou horníci 3,5 milionu tun uhlí, poslední dva roky jen 1,35 milionu. „Taková je dohoda s OKD. Zatím jsme spokojeni s vyjednanými podmínkami v rámci EIA,“ říká k tomu náměstek primátora Karviné Dalibor Závacký. Karviná si nedávno s OKD dojednala, že nebude dotčena krajina za řekou Olší. Závacký si však uvědomuje, že se situace může kdykoliv změnit a za několik let očekává tvrdší vyjednávání. „Pomohl by nám nový horní zákon, který by posílil pravomoci obcí,“ tvrdí. Podobného názoru je i starosta nedaleké Stonavy Ondřej Feber. „V současné politické konstelaci jsme však realističtí a vycházíme ze současného zákona. Důležité je, že kladný posudek od ministerstva je významně podmíněný koexistencí obce a OKD,“ říká Feber.

Na rozdíl od Karviné se Stonava s OKD ještě nedohodla. „Budeme požadovat vše v rámci EIA,“ zdůrazňuje Feber. Že to s utlumením těžby nebude tak žhavé, naznačují jak aktivity samotné firmy, tak mluvčí Sobol. Podle něj plánuje firma těžit v ostravsko- karvinské pánvi minimálně dalších dvacet let. V OKD kvůli tomu nedávno investovali devět miliard korun do nových těžebních technologií. Podle rejstříku veřejných zakázek si navíc firma objednala převoz uhlí určeného na export u několika přepravních firem více než za sedm a půl miliardy korun bez DPH, přičemž největší částku vysoutěžilo sdružení firem Advanced World Transport a AWT Spedi-Trans Praha. Původně tříapůlmiliardová zakázka se vyšplhala na 5,1 miliardy. Proč odmítl Sobol říci. „Jde o obchodní záležitost, kterou nemůžeme v tuto chvíli komentovat.“

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz


Zprávu hodnotíme jako lehce pozitivní, ale nevnímáme, že by měla výrazně ovlivnit dnešní obchodování. Investoři budou sledovat především čtvrteční zveřejnění výsledků za 2Q 2010.

Milan Vaníček 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688