TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  22.08.2010 11:18:01

SANEP: Billboardy podél silnic většině lidí nevadí, za největší riziko považují alkohol

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Největší bezpečnostní riziko na českých silnicích představují řidiči pod vlivem alkoholu či omamných látek, naopak nejméně vadí často diskutované billboardy podél silnic a technicky nevyhovující automobily. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti SANEP zveřejněných v neděli.

„Většina veřejnosti obecně nepovažuje provoz na našich silnicích a dálnicích za bezpečný a stejně tak se většina široké veřejnosti domnívá, že policisté nevynakládají dostatečné úsilí, aby tomu bylo jinak,“ uvádí SANEP.

Téměř třetina dotazovaných (33,4 procenta) se domnívá, že největším bezpečnostním rizikem silničního provozu jsou řidiči pod vlivem alkoholu či omamných látek. Bezohledné řidiče považuje za největší riziko 16,5 procenta respondentů, tzv. piráti vadí nejvíce 5,5 procenta dotazovaných.

Na dalších předních příčkách se umístili předjíždějící kamiony (1,6 procenta), telefonující řidiči (1,5 procenta) a mikrospánek (1,3 procenta). V celkovém hodnocení 12 možných rizik se jako poslední, nejméně obávané umístily problematické a často diskutované billboardy podél silnic, které vnímá jako největší bezpečnostní riziko silničního provozu pouze 0,3 procenta dotázaných. Za absolutně nejméně nebezpečné z daných možností považuje veřejnost technicky nevyhovující automobily, které "získaly" pouze 0,2 procenta hlasů.

Billboardy umístěné podél silnic a dálnic, které se stávají terčem častých diskusí o jejich nebezpečnosti pro účastníky silničního provozu, vadí v souhrnu 11,1 procenta dotázaných. Odstraněním billboardových ploch podél silnic a dálnic by však podle názoru více než dvoutřetinové většiny (68,4 procenta) nedošlo k výraznému snížení nehodovosti a bezpečnostního rizika spojeného s jízdou na pozemních komunikacích.

Stejně tak se 68,5 procenta dotázaných nedomnívá, že schválené billboardové plochy umístěné podél pozemních komunikací představují pro řidiče zásadní bezpečností riziko. „Celkově tak lze říci, že billboardové plochy, které se často stávají terčem kritiky, rozhodně nepředstavují pro většinu společnosti, a to jak aktivních, tak i pasivních účastníků silničního provozu, vážné dopravní riziko, na rozdíl od opilých řidičů, které označila za největší rizikový faktor třetina veřejnosti,“ uzavírá SANEP.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 11. - 31. července 2010 proveden na reprezentativním vzorku 15 607 dotázaných ve věkové kategorii 18 - 69 let.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688