TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.08.2010 11:51:01

Kroky ke konsolidaci veřejných rozpočtů prezident podporuje, řekl Kalousek

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Václav Klaus podporuje kroky ke konsolidaci veřejných rozpočtů, potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po jednání. Hlava státu přijala Kalouska v úterý na Pražském hradě.

Debata s prezidentem byla podle Kalouska velmi podrobná, protože sám Klaus býval před lety ministrem financí.

"Mám intenzivní pocit, že pan prezident je přesvědčen o nezbytnosti aktivních kroků za účelem konsolidace veřejných rozpočtů a o nezbytnosti úsporné politiky vlády. A mám pocit, že z tohoto hlediska má celá vláda jeho podporu. Je to samozřejmě můj pocit z celé diskuze, ale myslím, že oprávněný," řekl Kalousek.

Rozhovor se však netýkal konkrétních parametrických změn a daňových zákonů. O rozpočtu se spolu bavili pouze v obecné rovině, dodal Kalousek. Nebyla řeč ani o zákonu o České národní bance, který prezident Klaus vetoval po skončení posledního volebního období sněmovny.

"Jedná se o další jednání se členy nové vlády, přičemž ministr financí je jednou z klíčových postav s ohledem na stav veřejných rozpočtů," vysvětlil prezident Klaus důvod setkání.

Ministr financí Miroslav Kalousek je v pořadí čtvrtým členem Nečasovy vlády, kterého si Klaus pozval na Pražský hrad. Tématem schůzky pak měla být právě příprava státního rozpočtu a plánované úspory.

Kalousek totiž chce prezidentovi příští rok snížit čistý příjem o více než 64 000 korun. Od začátku roku 2011 by měla hlava státu platit daně jako všichni lidé. Šéf státní kasy plánuje snížit Klausovi dosud nezdaněný měsíční plat ve výši 196 600 korun o pět procent a následně ho zdanit patnáctiprocentní daní. Současně by se měly zdanit i jeho měsíční náhrady ve výši 190 500 korun.

Méně by měl pobírat také exprezident Václav Havel. Vláda mu nově zdaní jeho padesátitisícovou rentu i padesátitisícové náhrady, Havel tak přijde o 15 000 korun měsíčně.

Prezident pokračuje v sérii schůzek s jednotlivými členy kabinetu, jak avizoval při jmenování vlády. Klaus chce ministry nejen osobně více poznat, ale také se seznámit s jejich působením v úřadech. Zatím se setkal s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS), ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a ministrem dopravy Vítem Bártou (VV).

Jiří Táborský, hanouskova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688