Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  10.08.2010 11:44:20

Rostoucí cena pšenice a riziko další potravinové krize

Zatímco ropa potichu vybočila z pásma, ve kterém  se nedávno obchodovala, a zlato našlo podporu, soustředila se všechna pozornost na rostoucí cenu pšenice a její možné dopady na cenu téměř všeho - od sušenek a chleba a až po cenu drůbeže a piva.

Poslední události pustoší světové trhy a v Chicagu vyhnali cenu pšenice o 80% na úroveň 23 měsíčního maxima. Ve čtvrtek dal ceně pšenice další podnět k růstu ruský zákaz vývozu. To zvyšuje riziko dalšího růstu ceny, protože země importující pšenici (od severní Afriky až po střední Východ) budou muset hledat nové zdroje.

Rusko přistoupilo k zákazu exportu po té, co nejhorší sucho za posledních 50 let zasáhlo oblasti kolem Černého moře a poničilo úrodu pšenice.  Trh čekal, že ruská vláda využije k exportu státní rezervy, a tak tento krok byl pro trh určitým překvapením. Zákaz potrvá až do prosince, v té době bude jasno, kolik pšenice bude Rusko mít ze zimní úrody.

Současná úroda, která je poničená suchým a horkým počasím, je z tzv. jarní pšenice, která se na celkové produkci v daných oblastech podílí zhruba 20%. Pro zimní pšenici je důležitým obdobím polovina srpna až září, kdy se provádí setba. Pokud bude suché počasí přetrvávat, může dojít ke zpoždění, přinejhorším nemusí být zaseto vůbec. Nejistota na trzích s pšenicí potrvá do doby, než se v tomto regionu změní počasí.

Na druhou stranu, americká úroda pšenice vypadá dobře, očekává se rekordní množství, které navýší současné zásoby. Američtí farmáři by tak měli být schopni pokrýt výpadek pšenice kdekoliv. V některých regionech ovšem nebude díky obchodním bariérám situace s alternativními dodávkami snadná.

Vliv rostoucí ceny pšenice se rozšířil na další zemědělské komodity jako je rýže, kukuřice, sojové boby a také ječmen, který se využívá jednak jako krmivo pro zvířata a také pro výrobu piva. Zákaz exportu umožnil obchodníkům, kteří fungují jako brokeři mezi nakupujícími a prodávajícími, popřít kontrakty s dodávkami za nízké ceny. To nyní vytváří tlak na firmy produkující potraviny nápoje, které se ocitly na ztrátové straně těchto popřených kontraktů.

Evropské potravinářské firmy v indexu STOXX 600 Food Index ztratily od začátku této kritické situace 7,25 procent své hodnoty a prodeje po ruském zákazu exportu ještě zesílily.
Pokud by se cena pšenice na vyšších úrovních držela delší dobu, roste riziko zvyšující se ceny kukuřiceVysoké cena pšenice by totiž přiměla americké farmáře zasít místo sojových bobů a kukuřice zimní pšenici. To by vyvolalo nejistotu ohledně stavu zásob, navíc za situace rostoucí poptávky po kukuřici na výrobu etanolu a jako substitutu za pšenici. Poměr mezi cenou kukuřice a pšenice se snížil z 0.75 na 0.50, pšenice překonala kukuřici o 33 procent. Jakmile se situace uklidní, měli by obchodníci preferovat kukuřici, protože cena pšenice bude náchylná k poklesu. Než se cena stabilizuje, bude trh ovlivněn především strachem a volatilita zůstane nadále vysoká.

Ole S. Hansen, Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688